Hamarosan Kolozsvárra érkeznek az új, 18 méter hosszúságú buszok

Kőrössy Andrea 2018. március 05., 16:23

Hamarosan Kolozsvárra érkeznek a városháza, illetve az önkormányzati tulajdonban levő tömegközlekedési vállalat (CTP) által még tavaly vásárolt új, Mercedes típusú autóbuszok – közölte a Ziua de Cluj helyi hírportállal Liviu Neag, a CTP igazgatója.

Fotó: Forum.metrouusor.com /Victor Silaghi

A kincses város vezetése összesen 15 járművet vásárolt, ezek közül négy hétvégén egy bukaresti parkolóban várakozott, hétfőn azonban állítólag elindultak Kolozsvár felé. „Az autóbuszok megérkeztek az országba, de az időjárás miatt gondok adódtak. Türelmetlenül várjuk, hogy megérkezzen mind a 15” – nyilatkozta Liviu Neag.

A – többi kolozsvári tömegközlekedési járműhöz hasonlóan – lilára és szürkére festett, különösen hosszú, 18 méteres, több mint 140 férőhelyes, Euro 6-os motorral felszerelt járművek 21,3 millió lejbe kerültek,

ezt abból a Raiffeisen Banktól felvett hitelből állták, amire a polgármesteri hivatal vállalt garanciát. A CTP legutóbb két évvel ezelőtt vásárolt csuklós buszokat a lengyel Solaris gyártótól, akkor jóval többet, összesen negyven darabot. Liviu Neag egyébként még tavaly szeptemberben, az adásvételi szerződés aláírásakor tett ígéretet arra, hogy a tavasz beköszöntével már közlekedni fognak az új autóbuszok.

A Mercedes egyébként egy másik kolozsvári beruházásban is érdekelt: a városháza tavaly hirdetett versenytárgyalást 60 hagyományos busz vásárlására, a liciten a német nagyvállalat is részt vesz. Az ajánlatokat decemberig lehetett benyújtani, a nyertest még nem nevezték meg, a Ziua de Cluj értesülései szerint ugyanakkor a Mercedes az egyértelmű befutó.

A kolozsvári önkormányzat tavaly 30 elektromos autóbuszt is vásárolt a lengyel Solaristól, a nyáron aláírt megállapodás értelmében az első 14 korszerű jármű ebben a hónapban érkezik meg, ezek üzemeltetésére külön tételt különítettek el a megyeszékhely idei költségvetésében. Amennyiben az elképzelés megvalósul, Kolozsvár lesz az első város az országban, ahol elektromos buszok közlekednek menetrendszerű járatként.