Eb-re vezetné Magyarországot az új román röplabdakapitány

Krónika 2018. március 05., 14:34

„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek. És nagyon remélem, hogy nem okozok majd senkinek sem csalódást” – nyilatkozta a magyarországi Digi Sportnak Bogdan Tănase, a magyar férfi röplabda-válogatott új szövetségi kapitánya.

Bogdan Tănase (középen): profi röplabdát csak profi mentalitással lehet játszani Fotó: Hunvolley.hu

Amint arról beszámoltunk, a román szakember múlt hét óta nemcsak a hazai bajnokságban éllovas Bukaresti Steauát irányítja, hanem a piros-fehér-zöld nemzeti együttest is. Tănase a Digi Sportnak adott interjúban elmondta:

könnyen igent mondott a Budapestről érkező hívó szóra, mert nagy megtiszteltetésnek tartja a magyar csapat irányítását.

„Nem volt nehéz igent mondani a kapitányságra. Másfél hónapja keresett meg a Magyar Röplabdaszövetség, hogy elvállalnám-e a feladatot. Természetesen érdekelt a lehetőség, és már az első megbeszélésen megtetszettek a tervek, amit el szeretnének érni a válogatottal, és amit ehhez biztosítanak” – nyilatkozta a Sport 24-nek, a Digi Sport híradójának Bogdan Tănase. Mint kiderült, kétéves szerződését automatikusan meghosszabbítják, ha a válogatottat kijuttatja a 16 helyett immár 24 fős mezőnyt felsorakoztató Európa-bajnokságra.

{K1}

A román edzőnek nem ismeretlenek a magyar játékosok sem, hiszen például a Steauában Németh Szabolcs a keze alatt dolgozik. „Néhány játékost személyesen ismerek a magyar válogatottak közül, és ismerem a magyar bajnokságot is. Egy fiatal csapattal kell majd dolgoznom, amelyben nagy fejlődési lehetőség van” – szögezte le Tănase. Három éven belül a román szakember a harmadik kapitánya a magyar férfiválogatottnak. „Nem tudok még arról beszélni, hogy min kell majd változtatni, hiszen nem tudok a csapat tavalyi évéről. De

a legfontosabb, hogy a játékosok mentalitása legyen rendben, hiszen profi röplabdát csak profi mentalitással lehet játszani”

– szögezte le az új szakvezető.

A kapitánynak sok ideje nem lesz az ismerkedésre, hiszen a csapatra májusban Európa Liga-meccsek várnak, majd augusztusban kezdődnek az Eb-selejtező csoportmeccsei; az ellenfelek Svájc, Ukrajna és Macedónia lesznek. Az új lebonyolítás miatt nagyobbak az esélyek is, hiszen a következő Eb-re már 16 helyett 24 válogatott juthat ki.

„Az Eb-re való felkészülést május elején tudjuk elkezdeni. Addigra befejeződik a román bajnokság, amelyet remélem, éremmel zárunk majd a Steauával. És utána kezdődhet a kemény munka a magyar válogatottal. Nem akarok ígérni semmit” – fogalmazott Tănase. Az új kapitány május 20-án, a horvátok elleni Európa Liga-találkozón mutatkozik majd be hivatalos tétmérkőzésen a magyar válogatott kispadján.