Kijev szerint az orosz titkosszolgálatok állnak a KMKSZ-székház elleni támadás hátterében

Krónika 2018. március 05., 12:24

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szerint a Dnyeszter menti Köztársaság lakosa a KMKSZ székháza ellen elkövetett két támadás felbujtója, aki orosz titkosszolgálati megbízást teljesített, és további magyarellenes provokációk lehetségesek.

Hennagyij Moszkal kormányzó éberségre intette Kárpátalja lakosságát

Hivatalos honlapján hétfőn közzétett bejegyzésében Hennagyij Moszkal azt írta: „a KMKSZ-székház felgyújtásának szervezője Dnyeszter-melléki lakos (a szakadár Transznisztria – szerk. megj.), akit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irányított.” Megerősítette Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőparancsnok vasárnapi bejelentését, amely szerint a KMKSZ-székház elleni február 27-i robbantásos támadást egy cserkaszi és két kropivnickiji lakos követte el, akik már őrizetben vannak.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a szégyenteljes bűncselekmény végrehajtói között vannak a (kelet-ukrajnai) terrorellenes műveletben részt vett személyek is, akik engedtek a pénz csábításának” – közölte Moszkal.

Hangsúlyozta, az elkövetők nem tagjai semmilyen politikai pártnak vagy civil szervezetnek, számukra a KMKSZ-székház felgyújtása pénzkereseti lehetőség és nem ideológiai megfontolásból végrehajtott akció volt.

A megyevezető szerint más a helyzet az ugyancsak azonosított felbujtóval, aki Dnyeszter-melléki lakos, és aki információik szerint a Dnyeszter menti Köztársaság Nemzetbiztonsági Minisztériumának munkatársa, és a bűncselekmény elkövetése után azonnal hazamenekült. „A terület jogállásából adódóan ez a személy elérhetetlen az ukrán rendvédelmi és bírósági szervek számára, de senkinek nincs kétsége afelől, hogy a KMKSZ-székház elleni második támadás, ahogy a lengyel Falanga radikális szélsőjobboldali szervezethez tartozó két lengyel állampolgár által február 4-én elkövetett első mögött is az orosz FSZB áll” – idézte az MTI Moszkalt. A Dnyeszter menti Köztársaság a Moldovai Köztársaság orosz többségű szakadár területe.

Hennagyij Moszkal hozzátette: tudomása van arról is, hogy az orosz titkosszolgálat megpróbált helyi „aktivistákat” bevonni a KMKSZ-székház elleni támadásba, s miután azok kategorikusan visszautasították a részvételt a provokációban, a végrehajtást más ukrajnai megyékben élő személyekre bízták. A kormányzó szerint a provokációk célja azonnal világos volt: az ukránok és magyarok egymás elleni uszítása. Megköszönte az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) és az országos rendőrségnek a bűncselekmény felderítését, annál is inkább, mert szerinte a második támadás végrehajtói sokkal szakszerűbben cselekedtek, mint a lengyel elkövetők.

„Értesüléseink szerint az oroszok folytatni fogják különféle bűnös akcióikat, megpróbálva egymásnak ugrasztani ukránokat és magyarokat, ide értve a Karpatszka Ukrajina (1939. március 14-én Huszton kikiáltott, néhány óráig létezett kvázi államalakulat) megalakulásának évfordulóját méltató rendezvényeket is március közepén” – írta a kormányzó, aki mindenkit éberségre és arra szólított fel, ne dőljön be a provokációknak, hogy „ne válhasson vakon fegyverré az orosz titkosszolgálatok kezében.”