Vizsgálatot indít a székely kosaraslányok ügyében a diszkriminációellenes tanács

Bíró Blanka 2018. március 05., 11:45

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelzése nyomán a diszkriminációellenes tanács vizsgálatot indított, miután a temesvári kórház egyik orvosát azzal vádolták meg, hogy székelyföldi diáklányokat alázott meg hiányos románnyelv-tudásuk miatt.

Asztalos Csaba CNCD-elnök

Vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a temesvári megyei kórház egyik orvosának ügyében, akit azzal vádoltak meg, hogy székelyföldi diáklányokat alázott meg hiányos románnyelv-tudásuk miatt.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Krónikának elmondta, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálattól kaptak bejelentést az ügyben, a procedúra beindult, a feleket beidézik és meghallgatják,

majd ezek alapján döntenek. Asztalos Csaba szerint az eljárás hónapokig is eltart, legkorábban május végén várható döntés.

{K2}

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nem vizsgálódik, ha valaki hozzájuk fordul, a megfelelő fórumokhoz továbbítják az ügyet – szögezte le megkeresésünkre Benkő Erika parlamenti képviselő, a szolgálat vezetője. „Mindenképpen ki kell vizsgálni, ha valakinek kellemetlen tapasztalatai voltak amiatt, hogy nem tudott jól románul, magyarként hátrányos megkülönböztetésben volt része”, mondta Benkő Erika. A politikus kifejtette, megvárják a CNCD álláspontját, és az alapján döntik el, hogy bírósághoz fordulnak vagy sem. Amennyiben beigazolódik a hátrányos megkülönböztetés, hivatali visszaélés gyanújával fordulnak az igazságszolgáltatáshoz.

A jogvédelmi szolgálat vezetője elmondta, a héten a parlamentben kérdést intéz az egészségügyi miniszterhez annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen fázisban van a tavaly elfogadott, az egészségügyi és szociális intézményekben a magyar nyelv használatát szavatoló jogszabály gyakorlati alkalmazása.

Amint arról beszámoltunk, Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a múlt hónapban számolt be arról, hogy a Nagy Mózes iskolás sportklub U14-es női kosárlabdacsapatának egyik játékosát a vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta, kifogásolva, hogy a 12 éves lány nem beszél románul. Az országos bajnokság elődöntőjére készülő kosarasok közül néhányan azért fordultak a bánsági megyeszékhely egészségügyi intézményéhez, mert a játékengedélyükhöz hiányzott a sportorvosi láttamozás, amit helyben pótolni kellett.

A temesvári Pius Brînzeu megyei sürgősségi kórház orvosa, Livia Popescu a Krónika kérdésére cáfolta a vádakat, szerinte a kosárlabdázók kézdivásárhelyi edzője tévesen értelmezi a történteket.

Elmondta, emlékszik az esetre, arra is, hogy három lányról volt szó, szerinte azonban szó sem volt incidensről.

{K1}