Elfogta az ukrán rendőrség a KMKSZ-székház elleni pokolgépes támadás elkövetőit

MTI 2018. március 04., 20:12

Az ukrán rendőrség munkatársai vasárnap őrizetbe vettek három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a KMKSZ ungvári irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással – jelentette be Twitter-oldalán Szerhij Knyazjev országos rendőrfőkapitány.

Fotó: MTI/Nemes János

„A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette” – közölte az ukrán rendőrség parancsnoka. Knyazjev vasárnap közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki.

Ismeretlenek kedden hajnalban gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Személyi sérülés nem történt. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet még február 4-én történt.

A február 27-i robbantással összefüggésben őrizetbe vett három személy ügyészséggel közös kihallgatásának előkészítése folyamatban van” – tudatta az ukrán országos rendőrfőkapitány.

A február 4-i gyújtogatási kísérlet végrehajtásával már korábban meggyanúsított két lengyel állampolgárt a lengyel hatóságok 90 napra őrizetbe vették. Barta József, a KMKSZ alelnöke kedden a sajtónak elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. „Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján” – mutatott rá az alelnök.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek minősítette az ungvári székház felgyújtását. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) aggodalmának adott hangot a gyújtogatás miatt, és nyomatékosította: tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen. A magyar kormány és több más politikai szereplő – a Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik – is elítélte a KMKSZ ungvári központi irodája elleni támadást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét a gyújtogatás miatt.
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jelezte, hogy segítséget nyújt az ungvári székház helyreállításához.