Felújítják a kolozsvári Széky-palotát

Gyergyai Csaba 2018. március 04., 20:31

Felújítja az önkormányzat 24 hónap alatt Kolozsvár belvárosának egyik legszebb épületét, a Wesselényi (str. Regele Ferdinand) utca és a Malom (George Bariţiu) utca sarkán, a 37. szám alatt levő Széky-palotát. 

Fotó: Wikipédia

Oláh Emese alpolgármester sajtóirodájának közlése szerint az épület B kategóriás műemlék, 19 lakrészéből három állami tulajdonban van, és az önkormányzat kezeli ezeket. Az összesen 2325 négyzetméter beépített területű épület alagsori, földszinti és két emeleti szintből áll.

Az épület rossz állapota miatt a felújítási munkálatok halaszthatatlanok: a borítása megromlott, a falak 2 méter magasságban beáztak a talajvíztől, az alagsor penészedik.

Emellett átfogó felújítás szükséges a közüzemi hálózatok esetében is. Az épület udvarának a rendbetételére és az időközben hozzátoldott építmények lebontására is sor kerül. A felújítási munkálatok két szakaszban zajlanak: az első szakaszban a Malom (George Bariţiu) utcára, a Szamosra és a Horea útra néző homlokzatok újulnak meg, a tornyokat, a csatornavezetékeket és egyéb, bádogborítású elemeket is kijavítják, ahol szükséges, kicserélik ezeket. Az alagsorban szigetelő munkálatokat végeznek a talajvíz felszivárgásának meggátolása érdekében.

A csatornahálózatot és a villanyhálózatot is felújítják, új földelést és villámhárítót kap az ingatlan.

A munkálatok második szakaszában az épület belső udvarában zajlanak munkálatok: a belső homlokzatokat, a vízelvezető rendszert újítják fel. A munkálatok összköltsége 1,8 millió lej, az első szakasz munkálataira 1,59 millió lejt költenek, a második szakasz munkálatait közel 272 ezer lejből fedezik.

Támogatás szociális szolgáltatásokra
A kolozsvári önkormányzat 2,1 millió lejt különített el az idei költségvetésből az alárendeltsége alá tartozó Szociális és Egészségügyi Igazgatóság számára. Az összegeket olyan, Romániában bejegyzett civil szervezetek vagy alapítványok hívhatják le, akik szociális szolgáltatásokat működtetnek. Összesen 25 ilyen tevékenységet végző szervezet vagy alapítvány pályázott, a pénzt ezek között a szervezetek között osztják szét. A nyertes pályázatok között szerepel a Máltai Szeretetszolgálat, a mozgáskorlátozottakat ellátó Szent Kamill otthon mögött álló szervezet, a Febe Egyesület és az Aksza Egyesület is. Oláh Emese alpolgármester közleményében rámutatott: a szociális szolgáltatásokat nyújtó egyesületek, alapítványok működését segítené ezzel a támogatással az önkormányzat, hiszen ezek a szervezetek kiegészítik az önkormányzat munkáját, azon a területen avatkoznak be, ahol a legnagyobb szükség van a szakavatott ellátásra, gondozásra.