Bár nem a Testről és lélekről a legesélyesebb, akár nyerhet is a film az Oscar-gálán

Krónika 2018. március 04., 10:31

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nem a legesélyesebb az Oscar-díjra, ugyanakkor a tavalyi magyar győztes, a Mindenki sem tartozott akkor a legesélyesebbek közé, mégis elnyerte a díjat.

Fotó: Inforg-M&M Film Kft.

Ezt Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró mondta szombaton az M1 aktuális csatornán. A szakértő elmondta,

a vasárnap esti (román idő szerint hétfő hajnali) 90. Oscar-díjátadó esélyese a chilei A fantastic woman és a svéd A négyzet.

„Én úgy gondolom, most is van esély, lehet benne bizakodni, talán a témája az, ami kicsit közelebb hozhatja az akadémiai tagokhoz a Testről és lélekrőlt” - fogalmazott a szakértő. Hozzátette, az sem elhanyagolható tény, hogy Enyed Ildikó az egyetlen női rendező a mezőnyben, ami a metoo-kampány idején fontos lehet.

Vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) 90. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriában versenyben van Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is.

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első akadémiai díjakat (hivatalos nevén Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, Charlie Chaplin életműdíjat kapott. A mintegy 270 vendég 36 asztalnál foglalt helyet, a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.