Ítélethirdetés helyett újabb tárgyalás lesz Horváth Anna perében

Krónika 2018. március 02., 16:46

Március 8-ra halasztotta a Kolozs megyei Táblabíróság az ítélethirdetést Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester ügyében. Előtte azonban újabb tárgyalási fordulót tartanak.

Fotó: Biró István

Bár az eredeti tervek szerint pénteken hirdetett volna alapfokú ítéletet a Kolozs megyei táblabíróság Horváth Anna, a kincses város volt RMDSZ-es alpolgármestere ügyében, erre végül nem került sor.

Az igazságszolgáltatás ugyanis procedurális mulasztás miatt március 8-ra újabb tárgyalási fordulót tűzött ki, és csak ezt követően hirdethet ítéletet,

számolt be pénteki Facebook-bejegyzésében az RMDSZ politikusa.

Mint ismeretes, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolja a volt kolozsvári alpolgármestert, aki lemondása óta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedik.

A bíróságra tavaly, karácsony előtt benyújtott vádirat szerint Horváth Anna hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől,

cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. Horváth Anna korábban hatósági felügyelet alatt állt, a kényszerintézkedést december közepén szüntették meg jogerősen, ennek nyomán a politikus 14 hónap után elhagyhatta az országot, találkozhat az ügyében tanúként beidézett vagy vádlott személyekkel, és nem kell már hetente jelentkeznie a kolozsvári rendőrségen.

Az alapfokú ítélethirdetést péntekre haragozták be, mivel a tárgyalási fordulók már lezajlottak, azonban úgy tűnik, egy hét múlva újabb tárgyalást kell tartani. Mint az alpolgármester Facebook-bejegyzésében rámutat, ezt azzal indokolja a táblabíróság, hogy

a bíró elfelejtette a vádlottak beleegyezését kérni ahhoz, hogy a köz javára végzendő munkára ítélje őket.

„Vagyis: március 8-án újabb tárgyalás lesz egy procedurális mulasztás pótlására: a bíró köteles a vádlottak elvi beleegyezését kérni egy esetleges a köz javára végzett ingyenes munkavégzésre vonatkozólag” - írta a közösségi oldalon a volt elöljáró.