Formabontó musicalt mutat be a temesvári színház magyar társulata

Krónika 2018. március 03., 10:27

Az év első bemutatójára készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: A táncos a sötétben című musicalt szombaton, március 3-án este 7 órától tekintheti meg a közönség.

Lars von Trier nemzetközileg elismert dán filmrendező 2001-ben Oscar-díjra jelölt filmje, a Táncos a sötétben című musical színpadi adaptációját az amerikai drámaíró, Patrick Ellsworth jegyzi, Temesváron pedig Kocsárdi Levente rendezésében mutatják be. A társulat színészének, Kocsárdi Leventének ez lesz a második rendezése.

Ezúttal olyan komplex színházi formát választott, amelyre az utóbbi években nem volt példa a temesvári magyar színház színpadán.

Az előadásban fontos szerep jut a nézőnek, aki adott ponton maga is szereplőjévé válik az előadásnak. A díszlet- és jelmeztervek Mihai Donici műépítész, díszlettervező, valamint Mihaela Crețescu tervező munkái. Az általuk kialakított vizuális világ minimalizmusa, már-már indusztriális jellege egészen új értelmezési tartományokat teremt, a „klasszikus” musical formavilágának ellenpontjául szolgál.

Ugyanezt az irányt képviseli a Vlaicu Golcea által szerzett zene is, amely eltér a film eredeti zenei világától, szervesen illeszkedik a temesvári produkcióban színre vitt látvány- és formavilághoz.

Az előadás alapgondolata szerint az igazságszolgáltatási rendszer tökéletlenségét és az ebből adódó tévedéseket csak az isteni, tökéletes igazságszolgáltatásba vetett hit képes ellensúlyozni. De mi van akkor, ha az immanens rend is tévedhet? Selma a szerető anya, a jó barát, az örök álmodozó, egy romlott, érdekhajhász, pénzközpontú rendszer és az amerikai pszeudodemokrácia áldozata.

A musical formai eszközeit használva és azokat újraértelmezve, az előadás az igazságszolgáltatási rendszer tévedhetetlenségét, az amerikai álmot és emberségünk határait helyezi górcső alá. 

A színház művészei (Balázs Attila, Szilasi Eszter Júlia, Kiss Attila, Aszalos Géza, Vass Richárd, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Mátyás Zsolt Imre, Tar Mónika, Molnár Bence, Lukács Szilárd, Mihály Csongor és Molnos András Csaba) mellett ismét a temesvári színpadon láthatja a közönség Csoma Juditot és Horányi Lászlót, valamint két gyerekszereplőt, Makkai Gergőt és Lázár Dávidot is. Az előadást március 4-én délután 5 órakor és március 9-én este 7 órakor is láthatják az érdeklődők.