Rekordtámogatás a nagyváradi Szent László Napoknak, más rendezvényekre is van pénz

Pap Melinda 2018. március 02., 10:37

Közel háromszorosára növelte a Szent László Napok támogatását a nagyváradi önkormányzat, mely más magyar rendezvényeket is finanszíroz idén, de a turisztikai egyesület révén saját dzsesszfesztivált és mini-TIFF-et is szervezne.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az eddigi támogatás közel háromszorosával, majdnem százezer lejjel támogatja a nagyváradi önkormányzat a Szent László Napok idei kiadását. A nagyváradi magyar közösség legnagyobb, idén hatodik alkalommal, június 22-24. között megtartandó rendezvénysorozata a tavalyi 36 ezer lej helyett idén 90 ezer lejes támogatásból részesül a helyi költségvetésből.

„Örvendünk, hogy a város elismeri a munkánkat , ez egy visszajelzés, hogy fontosnak tartja a rendezvényt" - értékelte a Krónikának a rekordtámogatás tényét Zatykó Gyula, a magyar rendezvénysorozat főszervezője.

{K2}

Zatykó Gyula - aki a polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsosi tisztségét is betölti – arról is beszámolt lapunknak, hogy a Szent László Napok mellett más magyar rendezvények is részesülnek önkormányzati támogatásban. Például a több mint negyedszázados múltra visszatekintő Festum Varadinum rendezvénysorozat, melyet részarányosan támogat majd a városháza.

Ez ugyanakkor 250 ezer jeles támogatást biztosít augusztus 20. és a Nyitott ablak Európára nevű rendezvény megünneplésére, amikor a debreceni virágkarnevál több kocsija is átkel a határon, hogy a nagyváradiak is gyönyörködhessenek a látványban.

Tavalyhoz hasonlóan idén is megszervezi az önkormányzat turisztikai irodája a kisebbségek ünnepeit, a szlovák és zsidó közösség mellett a váradi magyar közösség is egy teljes hétvégén, szeptember 14-16-án ismertetheti a többségi lakossággal hagyományait, kultúráját, gasztronómiáját a várban szintén 250 ezer lejes támogatásból. A szeptemberi rendezvény megszervezésébe, akárcsak az augusztus 20-i nemzeti ünnep szervezéséből a Szent László Egyesület is kiveszi a részét, így biztosítva, hogy minőségi rendezvényekkel örvendeztethessék meg a magyar közösség, mondta el lapunknak Zatykó Gyula.

{K1}

A nagyváradi önkormányzat egyébként idén jelentős összegeket, összesen mintegy négymillió lejt költ különböző rendezvények támogatására, azt remélve, hogy ezek révén is sikerül növelni a városba látogató turisták számát. Az Ebihoreanul hírportál beszámolója szerint a korábban megszervezett rendezvények mellett

újdonságokkal is előrukkolt az önkormányzat, mely a gărâna-i dzsesszfesztivál szervezőinek közreműködésével először szervezné meg a nagyváradi dzsesszfesztivált (Oradea Jazz Festival) a neológ zsinagógában,

ezt a magyar kisebbség ünnepével azonos hétvégén, szeptember 14-16-án tartanák. A zene mellett a film felé is nyit a váradi városvezetés, mely a különböző filmkaravánok mellett a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szűkített kiadását is befogadná.