Karitatív kerékpározástól a csúcshódításig

Bede Laura 2018. március 01., 18:49

Hetvenkilenc órát töltött biciklin, öt országon áthaladva 1800 kilométert kerékpározott és két nap alatt megmászta a 4809 méteres Mont Blancot Szénási Zoltán és Katona Alpár, akik a Yuppi Ride akció keretében több mint 40 000 lejt gyűjtöttek súlyosan beteg gyerekek táboroztatására.

Fotó: Fotó: Rupicaprasocial.org

A Rupicapra hegyi sportok egyesülete szervezte jótékonysági programokról, a Yuppi táborok szerepéről és a jövőbeli kihívásokról tartott előadást a kincses városban Szénási Zoltán és Katona Alpár, az egyesület tagjai.

A két kolozsvári férfi adománygyűjtő céllal indult útnak tavaly augusztusban a Yuppi táborok helyszínéről, a Maros megyei Mezősályiról, öt országon áthaladva 1800 kilométert kerékpároztak, majd miután megérkeztek a franciaországi Chamonix-ba, megmászták Nyugat-Európa legmagasabb hegyét, a 4809 méteres a Mont Blancot,

melynek csúcsát első alkalommal hódították meg. „Nekünk nagyon fontos volt, hogy ez egyszerű projekt legyen, nem akartunk panziókban vagy motelekben aludni, ezért ahol csak lehetett kempingeztünk, sőt sokszor kint aludtunk az autó mellett, amely végig kísért minket az úton” – fogalmazott Katona Alpár. Hozzátette, az egész túra alatt csak kétszer kellett bicikligumit cserélniük, és utolsó nap eltört egy küllő, más technikai gondjaik nem akadtak.

Bár nagyjából megterveztük előre az útvonalat, nagyon sok időt töltöttünk azzal, hogy a térképet böngésztük, mert nem lehetetett minden úton biciklizni,

például Ausztriába több útszakaszon is tilos a kerékpározás – magyarázta Szénási Zoltán. Miután áthaladtak az öt országon – Románián, Magyarországon, Ausztrián, Svájcon és Franciaországon – Chamonix-ban pihentek pár napot, akklimatizálódtak, majd két nap alatt megmászták a Mont Blancot. „Első nap felmentünk 3200 méterig, és második nap elindultunk a csúcsra. A hegymászáskor az egyetlen nehézséget az erős szél jelentette. A végére már elég fáradtak voltunk, ennek ellenére nagyon jó élmény volt” – mondták a sportolók. Mint kifejtették, a legfontosabb, hogy népszerűsítették a Yuppi tábort, mindenkit megszólítottak, akit csak tudtak, és több mint 40 000 lejt gyűjtöttek, amely a tábor teljes költségét fedezi. 

A cukorbetegségben, fiatalkori arthritisben és rákos megbetegedésekben szenvedő gyerekek számára évente megszervezik az egyhetes Yuppi tábort, amely az országban elsőként alkalmazza a tapasztalatalapú terápiát, vagyis az életminőségüket igyekszik megváltoztatni, azaz a betegséggel való együttélésben, a betegségükhöz való viszonyuk megértésében segítenek.

„A táborban a beteg gyerekek olyan tevékenységeken vehetnek részt, mint az egészségesek, ezáltal jobban elfogadják a saját betegségüket, és megtanulnak élni vele” – magyarázták.   

Katona Alpár számítástechnikai programozó, Szénási Zoltán pedig szabadúszó, mindketten nagy hegymászói és sportolói tapasztalattal rendelkeznek. A kezdeményező fiatalok már 2016-ban felkarolták a rendezvényt, és támogatást gyűjtöttek 10 krónikus betegségben szenvedő gyerek táborozási költségeinek fedezésére: az 5 napig tartó Yuppi Run során 18 ezer méteres szintkülönbséggel 210 kilométert szaladtak a Fogarasi havasok gerincén, feljutottak a Királykő hegység csúcsára, majd részt vettek a Bucegi hegységben szervezett ultramaratonon.

Fotó: Facebook/Clubul Sporturilor Montane Rupicapra

Mint kifejtették, ez a túra az ötéves tervük részét képezte, mely abból áll, hogy minden évben megvalósítanak egy projektet, amely számunkra nagy kihívás jelent, és ennek a kezdeményezésnek a keretében adománygyűjtő akciót is szerveznek.

A második expedíciójuk a Yuppi Ride volt, az idei évre már körvonalazódik a Yuppi Slide, amelynek az a lényege, hogy Izland szigetén, sílécen szelik át a Vatnajökull gleccsert. „Ezt május közepén önerőből akarjuk megvalósítani, segítség nélkül. Jövőre valószínűleg valami mászást fogunk szervezni, 2020 pedig még egy nagy misztérium” – részletezték a kolozsvári sportolók.