„Fussanak tovább, de ne a rossz irányba!” – Bukarestben tájékozódott az igazságügy helyzetéről Frans Timmermans EB-alelnök

Balogh Levente 2018. március 01., 18:11

Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a román igazságügyi rendszerrel nincsenek problémák – jelentette ki Bukarestben Frans Timmermans, a testület első alelnöke. „Olyan, mintha lefutottak volna egy maratont, és már az utolsó száz méteren lennének. A tanácsom az, hogy fussanak tovább, de ne a rossz irányba, hanem a célvonal felé" - jelentette k

Fotó: Presidency.ro

A romániai igazságszolgáltatással nincs probléma – szögezte le csütörtökön délután, burkoltan az igazságszolgáltatási rendszer, különösen a korrupcióellenes ügészség visszásságait és visszaéléseiről szóló vádakat megfogalmazó kormányerőknek üzenve az Európai Bizottság (EB) bukaresti képviseletén Frans Timmermans, az EB első alelnöke azt követően, hogy a nap folyamán az állami és igazságügyi vezetőkkel tárgyalt.

Az uniós illetékes az igazságügyi törvények módosítása, illetve Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének menesztését célzó szándék nyomán kirobbant botrány miatt érkezett Bukarestbe.

„Ne visszafelé fussanak!"

Tárgyalásait követően kijelentette: Románia az utóbbi húsz évben jelentős eredményeket ért el az igazságszolgáltatás függetlensége terén. „Olyan, mintha lefutottak volna egy maratont, és már az utolsó száz méteren lennének. A tanácsom az, hogy fussanak tovább, de ne a rossz irányba, hanem a célvonal felé.

Ne álljanak meg, ne vesztegeljenek, és az ég szerelmére, ne fussanak az ellenkező irányba!" – üzente Timmermans a romániai politikusoknak.

Leszögezte: a legfontosabb az, hogy az érintettek együtt dolgozzanak, ne egymás ellen. Elmondta, a parlamenti elnökökkel és a kormányfővel abban állapodtak meg, hogy szorosabban együttműködnek, és akár napi kapcsolatban lesznek. Megjegyezte: egyes kormánypárti politikusok azt állították, az Európai Bizottság hiányosan informált, ennek azonban most vége, hiszen közvetlenül együttműködnek majd. Hozzátette: egyébként is pontosan tudja, mi zajlik Romániában.

Fotó: Agerpres

Kijelentette: az igazságügyi törvények módosításain tovább kell dolgozni, hogy megfelelő legyen az eredmény. Timmermans szerint Romániában nincs gond a hatalmi ágak szétválasztásával, erős igazságügyi rendszer épült ki, amire büszkék lehetnek a polgárok.

Az igazságügyi rendszer elleni támadások nyomán azonban, amelyek a sajtóban és a nyilvános viták során merülnek föl, fennáll a veszély, hogy a közvélemény szemében olyan kép alakul ki, hogy az igazságszolgáltatással problémák vannak.

A bizottság álláspontja az, hogy nincsenek problémák, bár mindig lehet javítani a dolgokon" – hangsúlyozta Timmermans. Az EB-alelnök a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által a DNA főügyészéről készített, lesújtó megállapításokat tartalmazó jelentés kapcsán kijelentette: az ügyészek és bírák ellenőrzését nem a politikumnak, nem a kormány tagjainak, hanem magának az igazságügyi rendszernek kell lefolytatnia.

Visszafordíthatatlan előrelépés szükséges

A korrupcióellenes küzdelem és az igazságügyi reform megvalósításainak figyellemmel követését szolgáló Együttműködései és Megfigyelési Mechanizmus (CVM) kapcsán megállapította: a cél az, hogy 2019-ben, a jelenlegi bizottság mandátumának lejárta előtt lezárhassák azt, ez azonban nem leszögezett határidő. Kifejtette: bukaresti tárgyalópartnereinek mindegyike Románia azon óhajáról tájékoztatta, hogy Brüsszel vessen véget a megfigyelésnek, de ennek feltétele a kijelölt feladatok teljesítése.

„Rendkívüli, amit az igazságszolgáltatás, a korrupcióellenes harc terén az elmúlt évben elértek, mi pedig azt szeretnénk, hogy az elért fejlődés visszafordíthatatlan legyen" – szögezte le Timmermans.

Hozzátette: bizonyos területeken megtorpanás tapasztalható, amivel elégedetlen a bizottság, de ez megoldható. Hozzáfűzte: Románia készen áll a schengeni csatlakozásra. Timmermans először a parlament két házának elnökeivel, Liviu Dragneával és Călin Popescu-Tăriceanuval találkozott, majd az igazságügyi törvények módosításainak kidolgozásával megbízott parlamenti bizottság tagjaival egyeztetett.

Fogadta őt Klaus Johannis államfő, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Laura Codruţa Kövesi, a DNA főügyésze és Tudorel Toader igazságügy-miniszter is.

Liviu Dragnea szűkszavúan reagált a találkozó után: mindssze annyit mondtt, hogy az „jó" volt. Még szerdán arról beszélt: nem kell magyarázattal szolgálnia a korrupcióellenes főügyész visszahívására irányuló kezdeményezéssel kapcsolatban. Călin Popescu-Tăriceanu közleményben számolt be a tárgyalásról. Ebben megállapította, hogy Timmermans látogatása nagy jelentőséggel bír az uniós intézményekkel fennálló kapcsolat normalizálódása érdekében, egyúttal elkerülhetővé válik, hogy részleges és torzított információk kerüljenek Brüsszelbe. Leszögezte: az igazságügyi tárca az alkotmánybírósági ítéletek szellemében dolgozta ki a büntető törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartás módosításait, a cél pedig az, hogy az alkotmányos és törvényes keretek között működő intzmények demokratikusan végezhessék a tevékenységüket, az erőszakszervek és a hírszerző szolgálatok beavatkozása nélkül.

Fotó: Gov.ro

Florin Iordache szociáldemokrata szenátor, az igazságügyi törvények módosításával megbízott testület elnöke kijelentette: tájékoztatta Timmermanst arról, hogy az igazságügyi törvényeket összhangba hozzák az alkotmánybíróság ítéleteivel.

Timmermans azt javasolta, hogy a módosításokat küldjék el véleményezésre a Velencei Bizottságnak, ennek kapcsán Iordache kifejtette: megvitatják, és ha szükségesnek találják, elküldik.

A Klaus Johannisszal folytatott megbeszélésről az államfői hivatal azt közölte, annak fő témája az igazságügyi törvények módosítása és a korrupcióellenes harc volt, az elnök pedig elkötelezettségét hangsúlyozta a korrupció leküzdésében. Mint arról beszámoltunk, Timmermans korábban Jean-Claude Junckerrel, az EB elnökével közösen írt levelet a román kormánynak, amelyben figyelmeztették Bukarestet a jogállami értékek és az igazságszolgáltatás függetlensége megőrzésének fontosságára.