Magyar tanácsos követi az egészségi okokból távozó Györfi Júliát Vásárhelyen

Kőrössy Andrea 2018. március 01., 13:12

Lemondott marosvásárhelyi tanácsosi tisztségéről Györfi Júlia, a Szabad Emberek Pártjának (POL) politikusa. Helyét Pápai László Zsolt veszi át.

Fotó: Boda L. Gergely

Egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Györfi Júlia, a Szabad Emberek Pártja (POL) marosvásárhelyi önkormányzati képviselője. A román–magyar vegyes párt tájékoztatása szerint a megüresedett helyre magyar nemzetiségű politikust küldenek.

Györfi Júlia az önkormányzati testület keddi ülésén jelentette be lemondását

– írja a Maros megyei Népújság napilap. Ezt követően a testület több tagja méltatta a POL-os politikus munkásságát, sőt Makkai Gergely, az RMDSZ színeiben megválasztott alpolgármester arra kérte a képviselőt, hogy folytassa a szövetségben a tevékenységét, ezt azonban Györfi Júlia elutasította.

Fotó: Boda L. Gergely

Amint arról a Krónika beszámolt, a POL tanácsosával nemrég megengedhetetlen hangnemben beszélt kollégája, Magyary Előd, az RMDSZ helyi frakcióvezetője,

aki a január végi tanácsülésen azt mondta Györfi Júliának: „Fogd be a szád!”. Magyary akkor a Krónikának azt nyilatkozta: nem akart megsérteni senkit, hiszen ő szereti a nőket, a felszólítás csak kicsúszott a száján egy amúgy is stresszes helyzetben. Az RMDSZ-es politikus később személyesen bocsánatot kért Györfi Júliától.

Dan Maşca, a POL alapító elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: ugyan ő következne a jelöltlistán, de úgy határoztak, hogy a távozó magyar képviselő helyére magyar jelöltnek kell lépnie, így Pápai László Zsolt lesz a Szabad Emberek Pártja új önkormányzati képviselője.

A 23 tagú marosvásárhelyi önkormányzatban az RMDSZ-nek tíz, a Dorin Florea polgármestert támogató Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) hat, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) négy a regionális Szabad Emberek Pártjának pedig három képviselői mandátuma van. A POL színeiben eddig két magyar és egy román nemzetiségű képviselő tevékenykedett, és – amint Dan Maşca pártelnök közölte – ez ezután sem változik. Így az etnikai kérdésekben erősen megosztott városban továbbra is magyar többségű marad az önkormányzati testület.

{K1}

Noha a POL a magyarság számára fontos marosvásárhelyi kérdésekben – például a Római Katolikus Teológiai Gimnázium újraalakítása, a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése vagy az önkormányzati ülések kétnyelvűsége vonatkozásában – következetesen a magyar követelések mellett foglalt állást, az RMDSZ-szel feszült a kapcsolata. A szövetség képviselői például 2017 júliusában nem támogatták, hogy az RMDSZ-es Makkai Gergely mellett Györfi Júliát válasszák meg a város alpolgármesterévé, helyette a szociáldemokrata Sergiu Papucnak szavaztak bizalmat.