Felmelegített projektek Váradon: több millió eurót hívnának le oktatás- és infrastruktúra-fejlesztésre

Pap Melinda 2018. március 01., 16:35

Uniós pénzalapokból fejlesztené az oktatási létesítményeket és az infrastruktúrát a nagyváradi önkormányzat, kihasználva, hogy más városok nem jeleskednek az EU-s pénzek lehívása terén.

Fotó: Oradea.ro

Elsősorban az oktatási intézmények és a belváros infrastruktúrájának fejlesztésére koncentrál a következő időszakban a nagyváradi önkormányzat, mely jelentős összegű európai uniós támogatást kíván lehívni a célra.

Tekintettel arra, hogy más önkormányzatok nem nagyon pályáznak uniós alapokra, a város vezetése szerint most van esély megnyerni a korábban visszautasított projekteket is.

A helyi tanács legutóbbi, hétfői ülésén zsinórban fogadta el a tervek szerint uniós támogatásból megvalósítandó beruházásokat, melyek között több, korábban bejelentett közterület-felújítási terv is szerepel. De újabb célkitűzésekkel is előállt a városvezetés, amely mintegy hétmillió eurót fordítana több tanintézet felújítására.

Újabb beruházásokat terveznek a városházán Fotó: Crisana

A szakoktatás fejlesztése érdekében a Mihai Viteazul és a Traian Vuia szakközépiskolákat újítanák fel a Regionális Operatív Program (POR) keretében, a két beruházás az épületek javítása, különböző hálózatok cseréje mellett a szaklaboratóriumok felszerelését is magában foglalja. Előbbi iskola két év alatt mintegy 1,1 millió euróból újulna meg, míg utóbbi korszerűsítése fele annyi pénzből egy év alatt valósulna meg, közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Mint írták, terveik szerint az uniós pénzből az általános iskolák, óvodák és a bölcsődék fejlesztésére is futja, a 11. számú általános iskola felújítása mellett – mely a tervek szerint 2,25 millió euróból másfél év alatt történne – két óvodát is építenének, illetve újabb hármat kibővítenének. Ilie Bolojan polgármester szerint egyik új létesítmény a Kolozsvári úton (Calea Clujului), másik a Borsi úti (Şoseaua Borşului) ipari parkban épülne, míg a Szőlős (Nufărul) és a Rogériusz lakónegyedben meglévő tanintézeteket bővítenének.

Az elöljáró szerint a következő másfél évben uniós finanszírozással megvalósítandó beruházások összértéke áfa nélkül 7,3 millió euró.

A tanintézetek korszerűsítése mellett korábbi városszépítési, infrastruktúrafejlesztési projektjeit is „felmelegíti” a nagyváradi városvezetés, azt remélve, hogy a következő időszakban korábban visszautasított célkitűzéseire is sikerül vissza nem terítendő támogatást szerezni. Mircea Mălan alpolgármester a Bihon.ro hírportálnak úgy nyilatkozott,

mivel a kormány rájött, hogy alacsony az uniós pénzalapok lehívási foka, hajlandó korábban visszautasított tervekre is pénzt adni. Nagyváradnak több ilyen is van, melyeket korábban azért „dobtak vissza” az illetékesek, mert az önkormányzatnak már szép számban voltak támogatásra ítélt projektjei.

Így uniós pénzből újulhatna meg a Fekete Sas Palota egykori moziterme – erre ötmillió eurós támogatást szeretnének lehívni –, az egykori premontrei, jelenleg Mihai Eminescu Főgimnázium vagy a vár bástyái. (Az iskola épületének felújítási tervét elkészíttette az önkormányzat annak ellenére, hogy az ingatlan – mint arról beszámoltunk – visszaszolgáltatási per tárgya.)

{K1}

A vissza nem térítendő támogatást igénylő projektek mellett a saját költségvetésből finanszírozott beruházásokkal is haladna a városvezetés, így a hétfői tanácsülésen

jóváhagyták a Sebes-Körösön a Szent László híd és a megépítendő centenáriumi híd közötti partszakaszra vonatkozó felújítási terv műszaki-gazdasági mutatóit, valamint a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utca sétálóutcává alakításának tervét,

melyet már uniós pénzből valósítanának meg. A Nagysándor utca sétálóutcává alakítása régóta szerepel a városvezetés tervei között, a Fő (Republicii) utcát az Ezredévi emléktérrel (Parcul Libertăţii) összekötő utcácskát átmenetnek szánják a teraszokkal zsúfolt korzó és a Körös-parti park között. Ez a második belvárosi utca, melyet sétálóövezetté alakít az önkormányzat, jelenleg zajlanak a munkálatok a Szent László (Unirii) térről nyíló Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcában, itt fél év alatt kell végeznie a projekttel a licitet elnyert konzorciumnak.

A Sebes-Körös-part látványterve Fotó: Oradea.ro

A sétálóövezet bővítésével párhuzamosan folytatódik a Sebes-Körös partjának rehabilitációja is, a terv szerint a jelenlegi betont márványra cserélnék, és a járda és kerékpársáv mellé közvetlenül a vízszint mellett promenádot is kialakítanának, mely a Szent László híd alatt vezetne a neológ zsinagóga irányába.