Mennyire boldog a székely? – tudományos módszerekkel állapítanák meg

Bede Laura 2018. március 01., 12:13

„Szárnyaló GDP, növekvő vásárlóerő paritás, minimálbér-emelés, több ezer új- és használtautó- bejegyzés” – csak néhány a mostanában megszokott szalagcímek közül. A Székely Boldogság Indexszel arra keresik a választ, valójában mennyire boldog a székely.

Fotó: Gecse Noémi

Egyre több ország használ a jólét mérésére a GDP és egyéb, csak gazdasági statisztikákra épülő mutatókon kívül különböző boldogságindexeket, mivel már a politikai döntéshozás is mindinkább látja, hogy az emberek elégedettségét az életükkel nemcsak a bevételük, jövedelmük határozza meg, hanem sok egyéb tényező is. Az egyik legismertebb és világszinten legelterjedtebb ilyen boldogságmutató a Happy Planet Index (HPI), amelyet már a Föld szinte összes országára kiszámoltak, köztük Romániára és Magyarországra, így kiválóan lehet összehasonlításokat tenni közöttük.

Székely Boldogság Index

Regionális és kisebbségre vonatkozó számítás még nem volt, eddig. „Most azonban nem kevesebbre vállalkozunk, mint hogy megtudjuk, mennyire boldog a székely” – mondta Györgyei Szabó Magdolna, a projekt ötletgazdája,

az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) ügyvezetője. „Természetesen most nemcsak a vállalkozók, hanem az egész székelység boldogságszintjére vagyunk kíváncsiak. A Székely Boldogság Index kiszámításához a száraz statisztikai adatokon kívül olyan szubjektív válaszokra is szükségünk van, amelyekben az emberek maguk értékelik elégedettségüket, boldogságukat.

Ezért online kérdőívünkkel minél több olyan 15 év feletti, magyar ajkú személyt szeretnénk elérni, aki Székelyföldön él és székelynek érzi magát” – részletezte az ügyvezető.

A nagyon rövid, egyszerű, mindössze 3-4 perc alatt kitölthető anonim kérdőív adataiból és egyéb statisztikákból (ökológiai lábnyom, jövedelmi különbségek, stb.) tudományos módszerekkel számolják ki a Székely Boldogság Indexei, az elemzést Szabó Árpád, a MÜTF Oktatási Központban, a marosvásárhelyi Sapientián és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen is oktató közgazdász végzi majd el.

A Boldogság Világnapján sorsolnak

Az eredmények első publikálására stílszerűen március 20-án, a Boldogság Világnapjára időzített eseményen kerül majd sor Székelyudvarhelyen.

Ezen a rendezvényen sorsolják ki azt a szerencsés nyertest is a kérdőívet kitöltők közül, aki párjával egy nagyon boldog wellness hétvégét tölthet majd el a bálványosfüdői Bálványos Resortban. De azok a kitöltők sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak majd részt venni ezen az eseményen, mivel minden, az e-mail-címét megadó válaszadónak elküldik majd a Székely Boldogság Indexszel kapcsolatos elemzést. Ráadásul a tervek szerint az eseményt több székely városban is megszervezik a későbbiekben. A „Mennyire boldog a székely?” kérdőív a https://szekelyhon.ro/boldogsagindex címen érhető el.