Hivatalosan is lehet ezentúl otthonról munkát vállalni

Krónika 2018. március 01., 11:08

A számítógépen dolgozók ezentúl otthonról is elláthatják munkaköri kötelezettségeiket, miközben ugyanazok a jogok illetik meg, mintha bemennének a cég székhelyére.

Fotó: Pexels.com

Hivatalosan is lehet ezentúl otthonról munkát vállalni, miután döntéshozó házként elfogadta a képviselőház a távmunkát szabályozó törvénytervezetet.

A kormány által kidolgozott jogszabályjavaslat előírásai szerint bárki, aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén dolgoznak, és ugyanazok a jogok illetik meg,

mindössze annyi különbséggel, hogy otthonról dolgozik. „A távmunka szabályozása mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel jár. A munkáltató költségei csökkennek, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie dolgozói számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni idejét” - magyarázta Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a törvénytervezet megszavazását követően.

A tárcavezető szerint nem csupán az IT-szektorban dolgozók élvezhetik a törvény előnyeit, hanem a fordítók és más területeken dolgozó szakemberek is.

Ami a jelenléti nyilvántartást illeti, ez számítógépen is elvégezhető, mondta Vasilescu. „A munkáltatónak ellenőriznie kell, hogy otthon betartják-e a dolgozók a munkavédelmi előírásokat, ugyanúgy a megyei munkaügyi felügyelőség (ITM) is végezhet ellenőrzéseket.

Gyakorlatilag az otthon egyfajta irodává változik, ugyanolyan, mintha az alkalmazott egy irodában dolgozna a cégnél,

csak ezt a munkát otthonról végzed el" - taglalta a munkaügyi miniszter. Miután a törvénytervezetet a szenátus már korábban megszavazta, hatályba lépéséhez már csak arra van szükség, hogy Klaus Johannis államfő kihirdesse azt.