Nagypéntek is munkaszüneti nap lesz, megszavazta a képviselőház

Krónika 2018. február 28., 18:59

A képviselőház döntéshozó kamaraként megszavazta az RMDSZ kezdeményezését, mely szerint nagypéntek idéntől munkaszüneti nap lesz.

Fotó: Cdep.ro

A törvénymódosítást az államelnöknek kell kihirdetnie, és így a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után március 30-án már élni lehet a törvényes szabadnap lehetőségével.

A jelenleg hatályos munkatörvénykönyv a következő dátumokat szabja meg hivatalos ünnepnapként: január 1-2. (újév), január 24. (Moldva és Havasalföld egyesülése), húsvét első- és másodnapja, május 1. (munka ünnepe), június 1. (gyermekek nemzetközi napja), pünkösd első- és másodnapja, augusztus 15. (Nagyboldogasszony), november 30. (Szent András, Románia védőszentjének napja), december 1 (Románia nemzeti ünnepe), december 25. és 26. (karácsony).

A három vallási ünnep helyett más (nem keresztény) közösségek tagjai háromszor két szabadnapot kaphatnak saját hitéletük ünnepei szerint.

Az RMDSZ egyébként azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy nagypéntek az Európai Unió 16 tagállamában (tavaly óta Magyarországon is) munkaszüneti nap. Emellett Romániában csak 14 hivatalos ünnepnapot ír elő a munkatörvénykönyv, míg például Belgiumban, Litvániában vagy Cipruson 16-17 munkaszüneti nap van évente.