Munkáltató és alkalmazott számára is előnyös a távmunkáról szóló friss jogszabály

Krónika 2018. február 28., 15:59

Elfogadta szerdán a bukaresti képviselőház döntéshozó kamaraként a távmunkát szabályozó törvénytervezetet.

A jogszabály szerint aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat

A román kormány által kidolgozott tervezet értelmében ezentúl otthonról is dolgozhat bárki, aki számítógépes munkát végez, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén fejtik ki tevékenységüket, és ugyanazok a jogok illetik meg, ha csak otthonról dolgozik.

A jogszabály alapján a távmunka szabályozása a munkaadó és a munkavállaló számára egyaránt előnyökkel fog járni.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a törvénytervezet megszavazását követően elmondta, a munkáltató költségei csökkennek, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie alkalmazottai számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni az idejét.

A tárcavezető szerint nem csupán az IT-szektorban dolgozók élvezhetik a törvény előnyeit, hanem a fordítók és más területeken dolgozó szakemberek is. Ami a jelenléti nyilvántartást illeti, ez Vasilescu szerint számítógépen is elvégezhető. „A munkáltatónak ellenőriznie kell, hogy otthon betartják-e a dolgozók a munkavédelmi előírásokat, ugyanúgy a megyei munkafelügyelőség (ITM) is végezhet ellenőrzéseket. Gyakorlatilag az otthon egyfajta irodává változik, ugyanolyan, mintha egy irodában dolgoznál a munkaadónál, de ezt a munkát otthonról végzed el” – idézte a munkaügyi minisztert az Agerpres hírügynökség.

A törvénytervezetet a szenátus már korábban megszavazta, az ügyben a képviselőházé volt a végső döntés.