Vasilescu: több ezer eurót keresnek március elsejétől az orvosok és asszisztensek

Krónika 2018. február 28., 15:03

Csütörtöktől minden orvos és orvosi asszisztens fizetése a 2022-re előirányzott szintre nő, egy eddig 4 000 lejt kereső főorvosnak 15 ezer lejre emelkedik a bére – jelentette be szerdán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter Fotó: Psd.ro

A szaktárca vezetője azt mondta: a március elsejétől hatályba lépő intézkedés kivétel nélkül valamennyi orvosra és orvosi asszisztensre érvényes. „Egy főorvos bére 4 000-ről 15 ezer lejre nőhet, ehhez természetesen hozzászámítják még a munkában eltöltött évek után járó összeget és a többi pótlékot, amire jogosult. Az egészségügyben valóban nagyon nagy fizetések lesznek, és már tavaly örömmel tapasztaltuk, hogy már csak a béremelések ígéretére is 40 százalékkal csökkent az orvosok elvándorlása” – nyilatkozta a parlamentben újságíróknak Vasilescu.

A munkaügyi miniszter közölte, az orvosok kivándorlása országos szintű probléma, amelyet a béremeléssel teljes mértékben sikerül majd megfékezni.

„Nagyon sok egészségügyi intézményben nem jelentkezik már senki a meghirdetett orvosi állásokra, szóval országos szintű problémáról van szó” – idézte az Agerpres hírügynökség Lia Olguţa Vasilescut.