Johannis: kevés az esélye Kövesi leváltásának – Rekord évet zárt tavaly a korrupcióellenes ügyészség

Krónika 2018. február 28., 14:10

Klaus Johannis államfő szerint több dokumentumot kell még kézhez kapnia ahhoz, hogy döntést hozzon, de egyre kisebb az esélye annak, hogy leváltsa tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét.

Klaus Johannis ismét teljes mellszélességgel kiállt a DNA és annak vezetője mellett Fotó: Presidency.ro

Az államfő a nyomozó hatóság 2017-es tevékenységi mérlegének szerdai ismertetésén elmondta, még kézhez kell kapnia több dokumentumot, például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) indoklását. Johannis hozzátette ugyanakkor: világos, hogy kevés esélye van a korrupcióellenes főügyész leváltásának.

A DNA tavalyi mérlegének megvonása alkalmából rendezett eseményen ugyanakkor Klaus Johannis élesen kifakadt az ügyészség elleni támadások ellen.

Szerinte olyanok fogtak össze a DNA lejáratására és politikai felügyelet alá helyezésére, akik ellen a vádhatóság bűnvádi eljárást indított, de az államfő szerint ez megengedhetetlen, a maga részéről pedig továbbra is támogatja a nyomozó hatóság tevékenységét, a korrupció visszaszorítását. Az államfő a DNA évértékelő értekezletén ismét védelmébe vette a DNA-t, részrehajlónak, tendenciózusnak és politikailag elkötelezettnek minősítve az ügyészségről bemutatott miniszteri jelentést, amelyre hivatkozva a szaktárca vezetője Laura Codruța Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte.

„A korrupcióellenes ügyészség munkatársai bebizonyították, hogy számukra a jogállam elvei nem egyszerű szólamok, hanem olyan valóság, amit mindannyian naponta megélünk. Annak a társadalomnak, amely ilyen alapokra épül, nagyobb esélye van a fejlődésre és a jólétre. Bennem mindig partnerre találnak, amikor a jogállam elveinek alkalmazásáról van szó” – idézte az Agerpres hírügynökség az államfőt. Kijelentette: Romániának olyan törvénykezésre és közpolitikákra van szüksége, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a korrupció megelőzésére és a polgárok, különösen a fiatalok nevelésére, hogy belássák: a korrupció minden formája káros.

Laura Kövesi tevékenységi beszámolójában elmondta: 2017-ben rekordszámú, több mint 3 800 ügyet oldottak meg a DNA munkatársai, a romániai bíróságok pedig tavaly több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, köztük három képviselőt, egy szenátort és 28 polgármestert. „2017-ben több mint 11 200 ügy várt kivizsgálásra. Annak ellenére, hogy csupán 100 ügyész dolgozhatott a bűnügyi eljárásokon, több mint 3 800 ügyet oldottak meg, az intézmény létrehozása óta ez a legnagyobb szám. Ez az ügyészek, a rendőrök, a szakértők és a DNA jegyzői közös erőfeszítésének eredménye” – jelentette ki Kövesi. A vezető ügyész hozzátette, a jelenleg rendelkezésre álló források nem engedik meg, hogy egyetlen év alatt minden ügyet le tudjanak zárni, sok esetben ugyanis igen összetett a bizonyítási folyamat.

A DNA vezetőjének évértékelőjéből kiderült, 2017-ben több mint 23 100 személyt hallgattak ki, naponta átlagosan 85 személyt, 12 milliónál is több okiratot tanulmányoztak át. Kövesi elmondta azt is, mindezen erőfeszítések ellenére körülbelül hatezer ügyet nem sikerült megoldaniuk, szinte duplája ez a mennyiség annak, amit egy évben meg tudnak oldani az ügyészek. Kiderült, tavaly több mint 200 millió euró értékben rendelt el vagyonzárat az ügyészség, a 2017-ben született jogerős ítéletek nyomán pedig az állam csaknem 160 millió eurót szerezhet vissza.

„A DNA által kezelt ügyekben tavaly hozott jogerős ítéletekben a bírák 159,9 millió euró értékben rendelték el anyagi javak elkobzását. Ennek az összegnek ténylegesen be kell folynia az állami költségvetésbe. Az adóhatóságok feladata, hogy mielőbb végrehajtsák az ítéleteket” – szögezte le a DNA főügyésze.