Temethetjük a kötelező magánnyugdíjat?

Bálint Eszter 2018. február 27., 20:23

Ismét a kötelező magánnyugdíjalap, vagyis a romániai nyugdíjrendszer második pillérének a felszámolására utalt egy zárt ajtók mögött lezajlott beszélgetésen Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter.

Fotó: Gecse Noémi

A Hotnews.ro hírportál által kiszivárogtatott információk szerint a tárcavezető eleve úgy gondolja, hogy nem volt jó ötlet a második pillér. „2008-ban a legfiatalabbaknak megadták a választás lehetőségét: első vagy második pillér. Én megmondom az én véleményemet: nem volt jó, ami történt. Én az első pillért választottam, és úgy gondolom, jó ez így.

Az állam örökké ki fogja egészíteni a nyugdíjakat, miközben ha a magántársaságokkal beszélsz, másként vetődik fel a téma” – mondta a portálnak nyilatkozó források szerint Vasilescu hétfőn az Idős Személyek Országos Tanácsának képviselőivel folytatott egyeztetésen.

Mint ismeretes, nem ez az első alkalom, hogy a tavalyi év elejétől kormányzó szociálliberális koalíció kilátásba helyezi a kötelező magánnyugdíj intézményének a felszámolását. Már hatalomra kerülésük után nem sokkal felröppent a hír, hogy a második pillért be akarják olvasztani az elsőbe, vagyis a kötelező állami nyugdíjalapba, akkor azonban még a kormány képviselői vehemensen cáfolták, hogy ez lenne a tervük. A második kormányalakítással megbízott Mihai Tudose azonban már nyíltan beszélt a témáról, annyit finomítva a kiszivárgott információk képest, hogy nem szántják be a második pillért, ám a hozzájárulók dönthetnek úgy, hogy továbbra is fizetnek a második pillérbe, vagy a járulék teljes összegét az állami alapba folyósítják, amelynek számításai szerint magasabb a hozama, mint a magánnyugdíj-alapoknak.

Tavaly szeptemberben egy tévés nyilatkozatban az azóta már lemondott kormányfő azt mondta, az állampolgárokat tájékoztatni fogják a nyugdíjalapok hozamáról, és az információk birtokában mindenki eldöntheti, hogy a járulék teljes egészét az államra bízza, vagy annak egy részét továbbra is átutaltatja magánbiztosítóknak.

A magánnyugdíj-rendszert 2007-ben vezették be, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj,

amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj. A biztosítottak bruttó jövedelmének 3,75 százalékát utalja át az állam a második pillérbe; a módosítás ezt a második pillért érintheti. Az elmúlt években több lépcsőben emelték Romániában a nyugdíjakat. Az emelések következtében megnőtt a nyugdíjalap deficitje, amely az idén elérheti a 28 milliárd lejt, vagyis a GDP 3,5 százalékát.