Átveszi a Tarom a Blue Air belföldi járatainak helyét

Kőrössy Andrea 2018. február 28., 09:20

Új repülőjáratot indít március végén a Temesvár–Kolozsvár–Jászvásár-útvonalon a Tarom állami légitársaság – jelentette be a News.ro hírügynökség szerint Maricel Popa, a Iaşi megyei önkormányzat elnöke.

Fotó: Planespotters.net

A Tarom annak nyomán döntött a bővítésről, hogy február elején a Blue Air légitársaság közölte: megszünteti a három megyeszékhely között közlekedő légi járatát. A lépést a temesvári nemzetközi repülőtérrel kialakult konfliktussal indokolták.

Maricel Popa kifejtette: hetente három járat közlekedik majd Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár között.

„Egyeztettem a Tarom vezetőivel, a járat március végén fog elindulni” – jelentette ki a megyei tanácselnök. A légi közlekedéssel kapcsolatos híreket és ajánlatokat közlő BoardingPass.ro honlap tájékoztatása szerint ugyanakkor Temesvár és Jászvásár között hétfőn, szerdán, csütörtökön és vasárnap közlekednek a repülők, míg a Temesvár–Kolozsvár-útvonalon hétfőn, szerdán és pénteken indítanak légi járatokat. Eszerint Kolozsvár és Jászvásár között nem lesz közvetlen összeköttetés.

A Blue Air február közepétől törölte a három megyeszékhelyt összekötő légi járatait. A román tőkéjű, magánkézben levő légitársaság a temesvári nemzetközi repülőtér „által gerjesztett súrlódással” magyarázta az intézkedés szükségességét.

A Blue Air hivatalos Facebook-oldalán közölt bejegyzésben továbbá úgy fogalmaztak: „úgy tűnik, egyeseket egyre jobban zavar a romániai vállalatok jelenléte a román piacon”. A társaság 2016 októbere óta csak belföldi járatokat működtet Temesvárról, ahonnan Kolozsvár és Jászvásár mellett Konstancára indított gépeket. A Blue Air egyébként több mint 100 rendszeres járatot működtet 16 ország érintésével, a vállalat utasainak száma pedig tavaly meghaladta az 5 milliót, ez 70 százalékos növekedés 2016-hoz képest.