Súlyos vádak: embertelen körülmények uralkodnak a máramarosszigeti idősotthonban

Krónika 2018. február 27., 16:31

Embertelen körülmények uralkodnak a máramarosszigeti idősotthonban – jelentette ki kedden Somogyi Attila, a Máramaros Megyei Tanács elnökének tanácsadója.

Az országos sajtót is bejárták a máramarosszigeti öregotthonban készült képsorok

A megyei önkormányzat keddi, rendkívüli ülésén Somogyi elmondta, a helyszínen mérte fel a helyzetet, miután február 14-én az idősotthon egyik szobájában két ágyban fekvő férfire zuhant egy darab a mennyezetből. A két férfit ezt követően a máramarosszigeti városi kórházba utalták be, majd egy másik épületben helyezték el. A múlt hét végén egyikük, egy 73 éves férfi tüdőgyulladás és több más betegség következtében elhunyt.

Somogyi Attila kijelentette: a helyzet sokkal súlyosabb, mint amilyennek első látásra tűnhet.

„A központ menedzserével folytatott beszélgetésem után arra a megállapításra jutottam, hogy az empátia teljes hiányával bánnak az elszállásolt személyekkel ezekben a központokban. Az a mód, ahogy ezekhez az esetekhez viszonyulnak, embertelenségről árulkodik” – idézte az Agerpres hírügynökség a tanácsadót. Felician Cerneştean megyei tanácsos azt mondta: az incidens okainak kivizsgálása még tart. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megyei ellátóközpontok személyzetének megnőtt a fizetése, az általuk nyújtott munka minősége azonban nem változott.

Gabriel Zetea, Máramaros Megye Tanácsának elnöke úgy vélekedett, hogy nem lehet többé tolerálni az ellátó központok személyzetének hanyag, valamint az intézmények vezetőségének felelőtlen hozzáállását. A megyei tanácselnök arról is beszámolt, hogy a Máramaros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) nem tájékoztatta az önkormányzatot az idős ápolt haláláról, hanem arról a sajtó számolt be. Csak a média keltette közfelháborodás után reagált az intézmény, ami Zetea szerint elfogadhatatlan.