Ennek nem örülnek a bankok: a szenátus rábólintott a hitelkamatok korlátozására

Krónika 2018. február 26., 20:54

Módosításokkal elfogadta hétfőn a bukaresti szenátus a hitelkamatok korlátozásáról szóló jogszabálytervezetet és úgy döntött, hogy az ingatlanhitelek legmagasabb kamatja nem haladhatja meg a jegybank (BNR) által megállapított alapkamat két és félszeresét.

A Daniel Zamfir, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyája által előterjesztett kezdeményezést 73-an támogatták, 18-an ellene szavaztak, 13 szenátor tartózkodott. A felsőház plenáris ülésén elfogadott javaslat értelmében az ingatlanhitelek legmagasabb kamatja nem haladhatja meg a román jegybank (BNR) által megállapított alapkamat két és félszeresét.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ma a BNR által meghatározott alapkamat 2,25 százalékos, akkor az ingatlanhitelekre kivethető legnagyobb kamat valahol 5,4 százalék körül lesz” – magyarázta korábban Daniel Zamfir liberális szenátor, a vonatkozó, 2011/13-as kormányrendelet módosításának kezdeményezője.

A felsőház ugyanakkor a fogyasztási hitelekre kivethető legnagyobb kamatot 18 százalékban korlátozta.

Iulian Dumitrescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője bejelentette: a PNL nem támogatja ezt a módosítást. „Meg szeretném kérdezni a kezdeményezőket: miért akarják bántani azt a több millió állampolgárt, akinek letétje van a bankokban? Ha ugyanis korlátozzuk a hitelkamatokat, azzal csökkentjük a betétekre adott kamatot. Másrészt, ha maximáljuk a hitelkamatot, ezzel korlátozzuk a hitelajánlatot” – idézte az Agerpres hírügynökség Dumitrescut. Hozzátette: ezzel a módosítással a multinacionális cégeket versenyelőnybe hozzák a több százezer romániai kis- és középvállalkozóval szemben.

A javaslatról a képviselőház hoz végső döntést.