Kevésbé rózsaszín sztrádaálmok – a kormányfő felelősöket akar

Bálint Eszter 2018. február 26., 19:44

Lucian Şova közlekedésügyi miniszter a tisztségével felel, ha az idei év végéig nem sikerül 60 kilométernyi autópályát átadni a forgalomnak – jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő, aki pontos tervezést, menetrendet ígért.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

„Több ízben is találkoztam a munkaügyi miniszterrel. Március 10-11-éig akarunk látni egy megfelelőképpen dokumentált tervet, szakaszokkal, a szakazsokért felelős személyekkel, mi meg kéthetente kiértékeljük a helyzetet” – fogalmazott a miniszterelnök. Mint részletezte: az idei esztendő célkitűzése 60 kilométer autópálya. „És meg fogjuk csinálni. 2020 végéig pedig meglesz a kormányprogramba foglalt 350 kilométernyi sztráda” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy Lucian Şova tisztségével fog-e felelni abban az esteben, ha mégsem készülne el a 60 kilométer autópálya, a kormányfő igennel válaszolt.

A Viorica Dăncilă által most emlegetett 60 kilométernyi autópálya viszont messze elmarad az előző szociálliberális kormány közlekedésügyi miniszter, Felix Stroe által 2017 decemberében felvázolt sztrádaálmoktól: ő ugyanis akkor arra tett ígéretet, hogy 2018-ban 160 kilométer új autópályán közlekedhetünk. Igaz, a szakemberek rögtön elhessegették ennek a lehetőségét is, és a legoptimistább becslések is legtöbb feleennyi sztrádát tartottak megvalósíthatónak.

Mint ismeretes, 2012, illetve 2013 volt az utolsó év, amikor az átadott kilométerek hossza meghaladta a 100 kilométert. 2017-ben mindössze 15 kilométer autópályát sikerült átadni. 2018-ban a dél-erdélyi A1-es autópálya Lugos és Déva közötti szakasza, valamint az A1-es és az észak-erdélyi A3-as pályát Szászsebes és Torda között összekötő autópálya épülhet meg. Ezeken a szakaszokon jutott ugyanis előrehaladott állapotba az útépítés.