Meghallgatná Kövesit a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács

Balogh Levente 2018. február 26., 18:18

Beidézte keddre meghallgatásra a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács (CSM) Laura Codruţa Kövesit, a DNA főügyészét, miután az igazságügy-miniszter a felmentését kezdeményezte.

Fotó: Alex Micsik/Agerpres

Kedd délutánra beidézte meghallgatásra a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét, akinek leváltását alkotmánysértésre és fegyelmi vétségekre hivatkozva csütörtökön este kezdeményezte Tudorel Toader igazságügy-miniszert. Ezt a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő testület hétfőn jelentette be.

A CSM ügyészi osztálya délután két órára idézte be a főügyészt, miután a felmentésre vonatkozó kezdeményezést a testületnek is véleményeznie kell. Toader jelezte, hogy a meghallgatáson ő is részt vesz.

Dăncilă: törvényes és alkotmányos megoldás kell

Eközben, bár egyértelműen nem jelentette ki, Viorica Dăncilă miniszterelnök sejtetni engedte, támogatja Tudorel Toader igazságügy-miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy az államfő mozdítsa el tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét.

A kormányfő vasárnap este a Romania TV-nek nyilatkozva leszögezte: nem a konfliktus tényét kell hangsúlyozni, hanem azt, hogy tiszteletben kell tartani a törvényeket, amelyeknek mindenkire egyformán kell vonatkozniuk.

„Meghallgattam a Tudorel Toader miniszter úr által ekészített jelentést, el is olvastam, nem vagyok jogász, de láttam, hogy nagyon jól alátámasztotta érvekkel" – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: a jelentés előbb a CSM-ben kerül véleményezésre, majd Klaus Johannis államfőhöz továbbítják, ő hozza meg ugyanis a végső dntést az ügyben. „Itt, a személyen túlmenően olyan döntést kell hozni, amely jogi szempontból is megfelelő, és az alkotmányt is tiszteletben tartja" – szögezte le a kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy ez azt jelenti-e: javasolja az államfőnek, hogy fogadja el a főügyész leváltására vonatkozó javaslatot,

megjegyezte: „nem engedi meg magának", hogy beavatkozzék az igazságsszolgáltatás menetébe.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Johannisnak alaposan el kell olvasnia a jelentést, majd meg kell hoznia a szükséges döntést, hogy bebizonyítsa: Romániában a törvény szent, és mindenkinek be kell tartania. Kijelentette, a törvények tiszteletben tartása nem függhet személyektől. „Azokat egyenlő mértékben kell mindenkire alkalmazni. Egyúttal nem tartom normálisnak, hogy egy személyt azonosítsunk egy intézménnyel. Egy személy nem képvisel egy egész intézményt, függetlenül attól, kiről van szó" – jelentette ki a kormányfő, aki szerint a legfontosabb most az, hogy ne ingassák meg az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

A kormányfő egyben azt olvasta Andrea Gomes portugál szocialista EP-képviselő fejére, aki a hétvégén Románia kapcsán megjegyezte: az európaiak nem ostobák, több forrásból is tájékozódnak, a szocialisták pedig nem hunyhatnak szemet a korrupció fölött, hogy „nem volt ihletett" kijelentés, hogy a portugál politikus a Soros György által finanszírozott Európa Barátai Alapítvány tagja, és már több ízben is meg akarták vonni mentelmi jogát saját hazája lejáratása miatt.

A leváltás ügyében egyébként kedden Adrian Ţuţuianu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora közölte: ha az államfő nem meneszti Kövesit, akkor a megoldás az, hogy a kormányoldal alkotmánybírósághoz fordul, mivel ebben az esetben konfliktus robbanna ki a hatalmi ágak között.