Hóvihar és csontig hatoló fagy bénította meg Délkelet-Romániát

Balogh Levente 2018. február 26., 13:20

Óriási gondokat, közlekedési káoszt okozott az országra február végén lecsapó kemény tél Románia délkeleti részében: a katasztrófavédelem szerint az úttestre került hóréteg miatt több gépkocsi is kicsúszott vagy elakadt. Utakat is le kellett zárni.

Fotó: Barabás Ákos

Bukarestben, valamint Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa és Tulcea megyében hétfőn narancssárga riasztást adtak ki a hóviharok miatt, amely hétfőn reggeltől kedd délután két óráig van hatályban.

A meteorológusok 55-70 kilométeres erősségű szélre figyelmeztettek. Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében az erős havazás miatt adtak ki naracssárga riasztást.

Az időjárás miatt a vasúti közlekedés is akadozott, számos járat késett, a késés egyes esetekben elérhette a 90 percet is. Közel negyven járatot törölni kellett. Le kellett zárni a fekete-tengeri kikötőket is, és a repülőtereken is késtek a járatok.

A meteorológusok figyelmeztetése szerint a hőmérséklet az egész országban 10-15 fokkal alacsonyabb lesz az ilyenkor megszokottnál, és csütörtökig még napközben is a negatív tartományban marad.

Az előrejelzések szerint a maximális hőmérséklet -12 és -8, a minimum pedig -22 Celsius fok lehet. A zord idő miatt Bukarestben, illetve Ilfov, Dolj, Giurgiu és Konstanca megyében tanítási szünetet rendeltek el. Bukarestben Gabriela Firea főpolgármester felszólította a szociális osztályt, hogy gyűjtse össze az utcákról a hajléktalanokat, és vigye őket hajléktalanszállásokra.

{K1}

A katasztrófavédelem közölte, hogy több mint ötezer tűzoltó háromezret meghaladó számú eszközzel állt készenlétben a károk elhárítására.

Hó alá került Róma
Sűrű havazásra ébredtek Róma lakói hétfőn: az éjszakától folyamatosan hulló hó teljesen megbénította a közlekedést. Éjszaka óta sűrűn havazik egész Közép-Olaszországban, erre már vasárnap kiadtak figyelmeztetést. Zárva tartanak az oktatási intézmények, és Rómában nagyon sokan a munkahelyükre sem indultak el. Az olasz fővárosban majdnem teljesen megbénult a tömegközlekedés, mert a takarítatlan utcákon a buszok nem tudnak haladni. Rómában utoljára 2016-ban esett hó, de ekkora havazás csak 2012-ben volt. A város lakosai - gyerekek és felnőttek egyaránt - minden nehézség ellenére ünnepelve csodálják a havazást. A rendkívüli hideg miatti riasztás egészen szerdáig érvényes Olaszországban.