Rostás Szabolcs 2018. február 26., 08:38

DNA: végképp eltörölni?

Ennek megfelelően borítékolható volt, hogy a balliberális hatalom részéről erőteljes pressziónak kitett igazságügy-miniszter kezdeményezi a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette koalíció szemében első számú közellenséggé vált korrupcióellenes főügyész menesztését. Ami végső soron nem is lenne ördögtől való, elvégre egy nyomozó hatóság vezetőjének tevékenysége sehol sem arat osztatlan sikert; a magyarországi politikai ellenzék például nem titkolja: hatalomra kerülése esetén a főügyész leváltásával kezdené.

Önmagában a Laura Kövesi menesztéséről szóló kezdeményezéssel sem az a baj, hogy egyetlen embert el akarnak távolítani a rendszerből. Ám a PSD–ALDE a teljes korrupcióellenes ügyészség „eltakarítására” törekszik, és bármennyire is igyekszik bizonygatni ennek ellenkezőjét, vezetőinek cáfolatai teljesen hiteltelenül hangzanak. Mégpedig elsősorban amiatt, hogy az ellene zajló büntetőeljárások miatt mind Dragneának, mind Tăriceanunak személyes érdeke fűződik ahhoz, hogy ellehetetlenítse a korrupcióellenes ügyészség munkáját, és enyhítse a büntető törvénykönyv szigorát.

Mindkettejüknek – no és persze az igazságszolgáltatás célkeresztjébe került többi politikusnak, legyen az kormánypárti, avagy ellenzéki – kapóra jöttek a DNA háza táján kirobbant botrányok, amelyekkel törvényes és megalapozott köntösbe tudják bújtatni az igazságszolgáltatás elleni offenzívájukat.

És itt elérkeztünk az ügy másik vetületéhez. Annak érdekében, hogy ne teremtsen alapot az ügyészállam kiépüléséről, a nyomozó hatóság munkatársainak túlkapásairól szóló vádakra, a korrupcióellenes ügyészségnek sürgősen ki kell vizsgálnia az állítólagos bizonyítékfabrikálásról, visszaélésekről szóló állítások valóságtartalmát. Még akkor is, ha ezek eleve hiteltelenül hangzanak olyan politikusok és közszereplők szájából, akik maguk is összetűzésbe keveredtek az igazságszolgáltatással, ennek megfelelően érdekük az ügyészi kar kompromittálása.

Laura Kövesi akkor követné el a legnagyobb hibát, ha szemet hunyna a hatalmukkal visszaélő beosztottjainak tévelygései fölött, és arra alapozna, hogy az államfő, Brüsszel és Washington bizalmának és támogatásának birtokában úgy is elmozdíthatatlan a székéből. Amúgy egyértelmű, hogy a DNA vezetőjének eltávolítását célzó kísérlet csupán egy epizód a vérre menő, az állam megannyi struktúráját átfogó politikai küzdelemben, amelyben nem egyetlen ember menesztése vagy maradása jelenti a megoldást.

{K1}