Papíron jól halad a kolozsvári regionális kórház ügye, Tişe a kormányt okolja

Kőrössy Andrea 2018. február 26., 11:20

Újabb protokollt fogadott el a Kolozs megyei önkormányzat a Kolozsvár mellé tervezett regionális sürgősségi kórház ügyében, Alin Tişe tanácselnök azonban azt gyanítja, a kormány szándékosan tesz keresztbe a megyének.

Fotó: Facebook

Egy helyben topog a Kolozsvár mellé tervezett regionális sürgősségi kórház ügye, mert továbbra is csak papíron történnek fejlemények: miután Viorica Dăncilă miniszterelnök – aki múlt héten Brüsszelben egyeztetett többek között a kórházról – területhiánnyal indokolta a projekt késését, a Kolozs megyei önkormányzat újabb hivatalos dokumentumot, ezúttal az egészségügyi minisztériumot érintő együttműködési protokollt fogadott el pénteki rendkívüli ülésén.

Alin Tişe megyei tanácselnök egyúttal cáfolta a kormányfő kijelentését, elmondása szerint szó sincs hiányról, rendelkezésükre áll a szükséges terület, mindössze a területrendezési terv (PUZ) módosítására van szükség.

A Ziua de Cluj helyi hírportál beszámolója szerint Tişe arra kérte Remus Lăpuşant, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei frakcióvezetőjét, magyarázza el a miniszterelnöknek, hogy helyi szinten semmi nem akadályozza a regionális kórház kivitelezését. Ugyanakkor azon aggodalmának is hangot adott, miszerint elképzelhető, hogy a Kolozs megyére vonatkozó megjegyzések azt a célt is szolgálják, hogy a kincses város lekerüljön a tervezett regionális intézményeknek otthont adó települések listájáról. Lăpuşan határozottan cáfolta, hogy a kormánynak ilyen szándéka lenne.

A rendkívüli ülésen elfogadott protokoll értelmében a megyei tanács úgy fogja módosítani az általános területrendezési tervet, hogy rendelkezésre álljon az egészségügyi minisztérium nemrég megújított terveinek megfelelően a 14 hektáros terület a kórház számára.

Az önkormányzat továbbá összeállítja a műszaki-gazdasági dokumentációt a szaktárca által küldött technikai adatok alapján. Az Alin Tişe vezette hivatal ugyanakkor felvállalja a bekötőutak és a közüzemi infrastruktúra kiépítését, amelyet az egészségügyi minisztérium finanszíroz. A Kolozs megyei önkormányzat volt egyébként az első, amelyet a szaktárca értesített a regionális sürgősségi kórház tervéről – ezenkívül Jászvásáron és Craiován építenének hasonló intézményeket. A Kolozs megyei tanács azóta komoly területrendezési munkálatokat végzett a kiszemelt helyszínen, amelyet tavaly novemberben hivatalosan is átadtak a szaktárcának. A korszerű intézménynek egyébként a kincses várossal már szinte egybeépült Szászfenes fog otthont adni.

Sokan azonban pesszimisták az évek óta húzódó projekttel kapcsolatban, Ovidiu Oprea nemzeti liberális (PNL) szenátor például hétvégén azt nyilatkozta: a három regionális kórház ügye inkább a tudományos-fantasztikum, mint a valóság része.

A PSD–ALDE-koalíció legutóbbi kormányprogramjában egyébként nemcsak három, hanem egyenesen nyolc ilyen intézmény megépítése szerepel 2023-ig – igaz, a kormány tagjai azóta is következetesen három regionális kórházról beszélnek. Ovidiu Oprea úgy vélte: a nyolc intézmény kivitelezésének ígérete egyszerű manipuláció volt, hiszen szerinte egyértelmű, hogy egyik kórház építéséhez sem fognak hozzálátni még 2019-ben sem.

„A kormány egyetlen célja, hogy a polgárok »lenyeljék a tablettát«, hiszen még a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítéséhez sem láttak hozzá” – fogalmazott a PNL-s szenátor.

A késlekedés különben nemcsak az ellenzéket aggasztja: múlt héten Corina Creţu európai uniós biztos beszélt arról, hogy komoly kételyei vannak a három regionális kórház megépítésével kapcsolatban. Az EU-s politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a beruházást nem kezdik el határidőre, Románia elveszítheti a 830 millió eurós uniós finanszírozást.