Dăncilă szerint Románia még idén csatlakozhat a schengeni övezethez

Rostás Szabolcs 2018. február 25., 18:44

Románia még ebben az évben belép a belső határok nélküli schengeni övezetbe – ígérte meg Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke Viorica Dăncilă szerint.

Fotó: Agerpres

A kormányfő szombaton az Antena 3 hírtelevízióban beszélt Juncker állítólagos vállalásáról, amelyet kettejük múlt heti brüsszeli megbeszélésén tett.

Viorica Dăncilă elmondta, az EB elnöke arról biztosította, Románia nem veheti át úgy az Európai Tanács soros elnöki tisztségét 2019-ben, hogy nem tagja a schengeni övezetnek, Brüsszel pedig nem hagy fel igazságügyi rendszere monitorozásával.

A kormányfő szerint mindez azt feltételezi, hogy az ország még idén csatlakozni fog a Schengen-tagországok közé, az EB pedig megszünteti a romániai igazságügyi rendszert felügyelő mechanizmust (MCV). „A schengeni tagság politikai döntés kérdése, én pedig tárgyalni fogok azoknak az uniós tagországoknak a vezetőivel, amelyek egyelőre ellenzik Románia belépését. Juncker biztatása ugyanakkor azt jelzi, hogy az EB elnöke is tárgyalt már erről az ellenző országokat vezető politikusokkal" – nyilatkozta Viorica Dăncilă.

Hozzátette, egyeztetni fog Klaus Johannis államfővel is, hogy közösen tegyenek meg mindent az országgal szemben hatályban lévő korlátozó intézkedések megszüntetése érdekében.

A miniszterelnök igazságtalan szankciónak nevezte az ellenőrző mechanizmus fenntartását, valamint Romániának a schengeni övezeten kívül tartását.

A román kormányfő szerdán tárgyalt Brüsszelben Jean Claude Junckerrel egyebek mellett a jövő évi román uniós elnökségről, az EU következő költségvetési keretéről, illetve a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző uniós mechanizmusról és az ország jövőbeli schengeni övezeti tagságáról. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az EB elnöke elismételte korábbi kijelentését, miszerint a Romániával és Bulgáriával szembeni értékelési mechanizmust a bizottság mandátumának végéig le kell zárni, és hangsúlyozta, hogy a két országot mielőbb fel kell venni a schengeni övezetbe.

Bukarest az ország 2007-es EU-csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos Románia számára, mivel több uniós tagállam is ettől tette függővé felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Johannis kész több pénzt adni
Románia nyitott arra, hogy növelje hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez – jelentette ki Klaus Johannis pénteken Brüsszelben. Az államfő az uniós tagországok vezetőinek informális csúcstalálkozója előtt elmondta: a tagállamok megosztottak abban, hogy miként járnak el, és a következő uniós költségvetési ciklustól mennyi pénzzel járulnak hozzá az EU költségvetéséhez. Hozzátette, Románia nyitott arra, hogy növelje a hozzájárulását, hiszen szükség van több európai program fenntartására. Szerinte vannak olyan „klasszikus területek", amelyeket nem szabad elhanyagolni, ilyenek a kohéziós alapok, amelyek Bukarest szerint nem kell, hogy csökkenjenek, de ezért többet kell fizetni.