Szokatlan hidegre figyelmeztetnek a meteorológusok

Kőrössy Andrea 2018. február 25., 18:11

A következő napokban is télies, széllel súlyosbított, különösen hideg időjárásra kell számítani a meteorológusok figyelmeztetése szerint. A meteorológiai szolgálat vasárnap reggel a hideg miatt az egész országban érvényes sárga jelzést bocsátott ki.

Fotó: Barabás Ákos

Hétfőn reggeltől ugyanakkor még erősebb, narancssárga színű jelzést adtak ki, amely többek között Erdély keleti és déli megyéit érinti, ez ugyancsak március elsejéig van érvényben. A szakemberek előrejelzése szerint

a hideghullám fokozatosan fog erősödni, az egész országban mínusz fokokra kell számítani napközben is. A minimális hőmérséklet a mínusz 22 fokot is elérheti,

az erősödő szél pedig fokozni fogja a hidegérzetet. Az ország keleti és dél-keleti részében ugyanakkor csapadékra és hóviharokra figyelmeztetnek mától kezdődően.

Hétfőn és kedden mindegyik bukaresti, illetve Dolj megyei állami iskolában, illetve Suceaván a Ştefan cel Mare egyetemen felfüggesztették a tanítást a szélsőséges időjárás miatt – írja a Hotnews.ro hírportál. Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere azt nyilatkozta: nem kizárt, hogy a kényszerintézkedést a következő napokban meghosszabbítják. „Bennünket mindenekelőtt a polgárok élete és egészsége érdekel” – fogalmazott Firea hangsúlyozva, hogy a napokban szélre, fagyra és kiadós havazásra is kell számítani a fővárosban. Florin Lixandru főtanfelügyelő hozzátette: a magániskolák maguk döntik el, hogy felfüggesztik-e a tanítást.

Az Országos Készenléti Felügyelőség (IGSU) eközben közleményében arról számolt be: országos szinten több mint 5000 tűzoltó áll készenlétben. Több operatív csoportot is felállítottak főként a veszélyeztetettebb térségekben, és folyamatosan kommunikálnak a megyei készenléti felügyelőségekkel.

Az IGSU azt javasolja a sofőröknek, hogy ha hosszabb útra indulnak, előzetesen tájékozódjanak az egyes szakaszok állapotáról, illetve bizonyosodjanak meg arról, hogy a gépkocsi fűtőberendezése jól működik. A szélsőséges körülményekre figyelmeztet az egészségügyi minisztérium is, amely azt javasolja, hogy a következő napokban a lehető legkevesebb időt töltsük a szabadban, ha pedig erre mégis sor kerül, ajánlott különösen odafigyelni a végtagok melegen tartására, illetve fokozottan figyeljünk oda a vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztására és a higiéniai szabályok betartására. A szaktárca közleménye szerint a hidegben főként a gyermekekre kell nagy figyelmet fordítani.