Kemény fagy jön a hétvégén Erdélyben, Magyarországon riasztást bocsátottak ki

Krónika 2018. február 23., 18:21

Fagyos idő lesz a hétvégén Románia egész területén – közölte az Agerpres hírügynökséggel pénteken Dinu Mărăşoiu, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Fotó: Veres Nándor

A szakember szerint szombaton Moldva északi régióiban nappal sem lesz több mínusz 6 Celsius-foknál, a Bánságban és Olténiában 7 fok lesz a maximális hőmérséklet.

Szombatról vasárnapra virradóra tovább hűl a levegő, az ország északi és középső régióiban -10, sőt akár -15 fokos hidegre is számítani kell.

Vasárnap a február végi időszak átlagos hőmérsékleti értékeihez képest szokatlanul hideg lesz, főleg Erdély északi és keleti régióiban, ahol a nappali hőértékek sem fogják meghaladni a mínusz 12, mínusz 4 fokot, éjszaka pedig -15, helyenként -20 fokot is mutathat a hőmérő.

Kemény fagyra számítanak Magyarországon is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vörös kód riasztást adott ki szombat déltől a várható extrém hideg miatt. Czibere Károly pénteken, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt. Az MTI által idézett államtitkár hozzátette: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.