A bukaresti média egy része szerint elindult a korrupt PSD-politikusok újabb offenzívája

MTI 2018. február 23., 13:41

A román médiában véleményt nyilvánító publicisták és elemzők politikai elkötelezettségük függvényében helyeselték vagy bírálták, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter Laura Codruța Kövesinek, a DNA vezetőjének elmozdítását kezdeményezte.

A Kövesi elleni médiakampány zászlóshajójának számító, a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió egyik „megmondóembere”, Mircea Badea úgy értékelte: Toader „kifogástalan” jelentése ellenére Iohannis nem fogja leváltani Kövesit, de ha meg is tenné, ezzel nem oldódnának meg Románia problémái, mert a többi ügyész is bizonyítékokat hamisít, „maga ír feljelentéseket, amelyeket aztán aláírat a tanúkkal”.

Badea szerint az ostoba, de aktív emberek vonulnak ki kétszavas korrupcióellenes jelszavakkal tüntetni az „internetes mozgalmárok” felhívására. „Az értelmesebb többség, amely képes megérteni az igazságügyi miniszter érveit, ott hibázik, hogy tétlenül figyeli Kövesi törvénytelenségeit, és nem csapott az asztalra, amikor először elmarasztalta hatáskörtúllépésért a főügyészt az alkotmánybíróság” – vélekedett a műsorvezető.

A kormánypárti Jurnalul Național című lap Codruțát úgy kipenderítették, ahogy az elő van írva címmel számolt be az igazságügyi miniszter kezdeményezéséről.

A cikkíró a főügyész túlkapásait bizonyítandó kitért arra is, hogy a DNA a „döntő napon” egy korábbi választási kampány kiadásait igazoló számlákat bekérve „támadást intézett” a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) Prahova megyei szervezete ellen, amelynek berkeiből elindult az a – bizonyítékokat hamisító DNA-ügyészeket leleplező – sajtókampány, amely előkészítette a közhangulatot Kövesi eltávolítására.

A jobbközép ellenzékkel szimpatizáló Realitatea hírtelevízióban Cosmin Gușă politikai elemző úgy vélte: a Kövesi elmozdítására tett javaslat „vihar a biliben”. Az elemző – aki egyben a hírcsatorna tulajdonosa – arra utalt, hogy a döntés a jobboldali államfő kezében van, aki már előre jelezte, hogy nem lát okot Kövesi leváltására. Gușă szerint a történetnek politikai szempontból két nyertese van: a „korrupcióellenes harc bajnoka” szerepében ismét helyzetbe hozott Klaus Johannis államfő és Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, aki a főügyész fejét követelő párttársai előtt most elmondhatja: „legalább annyit” elért, hogy a miniszter megpróbálta”.

Az ellenzéki B1 hírtelevízióban Alina Mungiu Pippidi politológus úgy vélte: Toader „elég jó” jelentést készített, de érveit túlságosan bonyolult szaknyelven adta elő, nem fogja elérni Kövesi elmozdítását.

Az elemző szerint Toader kezdeményezése csak tovább mélyíti a társadalmi árkokat, a szembenállást, a szociáldemokraták pedig egy nagy nemzetközi botránynak tették ki az országot, mert lépésüket mindenki úgy fogja értelmezni, hogy Románia a „korrupcióellenes hőst” támadja. Az ellenzéki Adevărul napilapban Sebastian Zachmann úgy értékeli: Toader elindította a korrupt PSD-politikusok újabb offenzíváját azt igazságszolgáltatás ellen, csapdát állítva Johannisnak.

A szerző szerint ha az elnök belemenne Kövesi leváltásába, búcsút mondhat második mandátumának, mert hívei így is nehezen bocsátják meg neki, hogy semmilyen ellenállást nem tanúsított a harmadik PSD-kormány beiktatásakor. Ha viszont az államfő megtagadja Kövesi leváltását, a kormánytöbbség felfüggesztheti őt hivatalából, így Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök venné át ideiglenesen az államfői hatalmat, aki pontot tehet a DNA-főügyész leváltásának ügyére – véli az Adevărul cikkírója.