Nő a feszültség Hollandia és Törökország között az örmény népirtás kapcsán

MTI 2018. február 23., 12:41

A török külügyminisztérium bekérette pénteken Ankarában a holland ügyvivőt, miután a holland parlament népirtásnak ismerte el csütörtökön az örmények ellen az Oszmán Birodalom végnapjaiban elkövetett bűnöket – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly „náci maradványnak” nevezte a holland kormányt

A tárca pénteki közleménye alapján Ankara tiltakozását fejezte ki Erik Westrate-nek és hangsúlyozta: a holland parlamentnek nem kéne magát a bíróság helyébe helyeznie.

A holland parlament alsóháza csütörtökön elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást. Ugyanakkor Sigrid Kaag holland külügyminiszter kijelentette, hogy a parlamenti döntés ellenére a kormány továbbra sem fogja elismerni az örmény népirtást.

A török külügyminisztérium csütörtök este közleményt adott ki, amelyben „szigorúan” elítélte a holland parlament határozatát, de egyúttal jelezte, hogy nem hagyja figyelmen kívül a holland kormány hozzáállását.

Ömer Celik török EU-ügyi miniszter pénteken újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a holland parlament döntése nem segíti elő sem a török-holland párbeszédet, sem a török-örmény kapcsolatok normalizálását. Egyúttal leszögezte: a határozat Törökország szempontjából érvénytelen. Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak meg az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották végre.

Különben Hollandia és Törökország jelenleg nem tart fenn nagyköveti szintű kapcsolatot egymással. A viszony tavaly mérgesedett el, miután Hága nem engedélyezte, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak az országban élő törökök körében. Recep Tayyip Erdogan török elnök ezért egyebek mellett „náci maradványnak”, illetve fasisztának nevezte a holland kormányt.