Laura Kövesi visszahívását kezdeményezi az igazságügy-miniszter a DNA éléről

Krónika 2018. február 22., 19:59

Laura Codruța Kövesi, az Orzágos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének elmozdítását kezdeményezi Tudorel Toader igazságügy-miniszter – ezt maga a tárcavezető jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint a DNA vezető ügyésze alkotmányt is sértett Fotó: Mediafax

Toader szerint Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes, Romániát külföldön lejárató módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség. A miniszter bejelentésének hírére különböző csoportosulások tüntetést hirdettek csütörtök estére a kormány épülete elé, szerintük ugyanis veszélybe került a nyomozó hatóság működése.

A tárcavezető többek között azt rótta fel Laura Codruţa Kövesinek, hogy túlzottan autoriter módon járt el, amikor személyesen vigyázta fel a Sorin Grindeanu vezette kormány által kibocsátott, 13-as számú sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott vizsgálatot. Toader szerint a DNA vezetőjének menedzseri tevékenységét átvilágító jelentés az elmúlt egy év során egyre élénkebbé vált vitára alapoz, amely élesen megosztotta a közvéleményt.

A tárcavezető szerint ez a vita az országra összpontosította a különféle európai és a nemzetközi szervezetek figyelmét, és olyan ellenőrzési mechanizmusokat indított el, amilyeneket még nem alkalmaztak Romániával szemben, ugyanakkor veszélybe sodorta a jogállamot. 

Toader elmondta, a romániai közhatalmi intézmények viszonyát tekintve precedens nélküli helyzet állt elő 2017-ben, amikor a DNA-t a lojalitás hiánya miatt büntette meg az alkotmánybíróság. Kifejtette, a tavalyi év folyamán az alkotmánybíróság három esetben állapított meg alkotmányos természetű jogi konfliktust, és két esetben a lojalitás hiánya és az alkotmányellenes magatartása miatt rótta meg a DNA főügyészét. 

Toader úgy vélekedett, hogy a korrupcióellenes ügyészség főügyészének „tettei veszélybe sodorhatják az általa vezetett intézményt, amelyet túlzottan autoriter módon irányít, önkényesen viselkedik, dacol a parlament tekintélyével, valamint a kormány szerepével és hatáskörével, illetve kétségbe vonja az alkotmánybíróság döntéseit és tekintélyét". A korábban alkotmánybíróként tevékenykedő miniszter közölte, a korrupció megelőzését és visszaszorítását célzó küzdelemnek folytatódnia kell. „Abban az államban beszélhetünk jogállamiságról, ahol mindegyik közhatalmi intézmény tevékenységét törvény szabályozza, az aláveti magát a törvénynek, a demokratikus elvek és az emberi jogok tiszteletének szellemében jár el. Senki nem állhat a törvény fölött. A jó dolgok nem szolgálhatnak mentségül a rosszakra” – idézte az Agerpres hírügynökség Toadert, aki hozzátette, hogy a DNA főügyészének tisztségből való felfüggesztésére vonatkozó javaslatot elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének, illetve Románia elnökének. 

Toader bejelentésével a bukaresti kormányt vezető PSD-ALDE szociálliberális koalíció nyíltan is hadat üzent az úgynevezett „párhuzamos államnak”, vagyis annak az obskúrus háttérhatalomnak, amely szerintük az országot irányítja. Az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Mint ismert, Klaus Johannis elnök a múlt héten leszögezte: nem lát okot Kövesi elmozdítására.

{K1}