Meggyőzte a munkaügyi miniszter a tanügyiseket, elmaradt a csütörtöki tiltakozás

Kőrössy Andrea 2018. február 22., 16:15

Az előzetes tervekkel ellentétben csütörtökön nem vonultak utcára a tanügyi szakszervezetek, mivel a munkaügyi minisztertől ígéretet kaptak problémáik megoldására – igaz, nem az összesre.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Fsli Romania

Felfüggesztette tiltakozó akcióját a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) a Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel szerdán folytatott megbeszélés nyomán. A tanügyi alkalmazottak képviselői így a tervekkel ellentétben csütörtökön már nem vonultak a szaktárca bukaresti épülete elé. Simion Hăncescu, a FSLI elnöke az egyeztetés után azt nyilatkozta: a tárcavezetőtől ígéretet kaptak arra, hogy megoldást találnak a problémáikra.

Lia Olguţa Vasilescu közölte velük, hogy egyeztetni fog az oktatási és a pénzügyi miniszterrel, és közösen igyekeznek kiküszöbölni az egységes közalkalmazotti bérezési törvény okozta anomáliákat.

A munkaügyi miniszter a különböző pótlékok és a nyugdíjtörvénykönyv kapcsán felvetett gondok orvoslását is vállalta. Lia Olguţa Vasilescu ugyanakkor azt is közölte a szakszervezeti képviselőkkel, hogy negyedik, a bérrács módosítására vonatkozó követelésüket nem tudják teljesíteni, erre ugyanis egyelőre nincs lehetőség.

Az FSLI csütörtökön 10 és 14 óra között tüntetett volna a munkaügyi minisztérium bukaresti székháza előtt, miután szerda délután mintegy 100 tanügyi alkalmazott vonult utcára ugyanazon a helyszínen.

{K1}

Az érdekvédelmi szervezet egyébként durva bírálatot kapott Daniel Funeriu volt oktatási minisztertől. A tárcavezetői tisztséget a második Boc-kormány ideje alatt betöltött Funeriu Facebook-oldalán azt írta: a tanügyi szakszervezeteknek „be kellene fogniuk a szájukat”. Szerinte ezek a szervezetek gyakorlatilag hat éve vezetik az oktatási tárcát, hol Liviu Pop volt miniszteren, hol közvetetten a kormányzó Szociáldemokrata Párton (PSD) keresztül.

Hogy van képük felemelni a hangjukat, és tüntetni a saját kudarcuk miatt?”

– fogalmazott Funeriu.

Eközben Claudiu Turcuş, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Színház és Televízió Karának adjunktusa a szakszervezettel szembeni szolidaritásra szólítja a tanügyi alkalmazottakat, és hazugsággal vádolja a PSD-t, miután

a kormány ígéretei szerint 25 százalékos béremelésben kellett volna részesülnie ettől az évtől, ehhez képest azonban csökkent a fizetése.

Az oktató Facebook-oldalára írt bejegyzésében úgy fogalmazott: a PSD félrevezette a közalkalmazottakat, akikkel elhitette, hogy a bruttó fizetések emelése a nettó bérek hasonló arányú növekedésével fog járni, de ez „a törvény szellemében végrehajtott szándékos hazugság volt”.

Turcuş leszögezte: a kormány adóügyi módosításai katasztrofális következményekkel jártak, hiszen még tovább növelték a kis és a magas juttatások közötti különbséget. „Februárban 80 lejjel kisebb fizetést kaptam kézhez, mint a megelőző hónapban. Tudom, nem sok, de figyelembe véve, hogy tavaly júliusban 750 lejes bérkiegészítést hazudtak, úgy vélem, jogosan szólítom az FSLI-vel szembeni szolidaritásra a kollegákat” – fogalmazott a BBTE adjunktusa.