Előrejelzett szint? A miniszter szerint nincs influenzajárvány

Krónika 2018. február 22., 13:14

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint „semmi esetre sem beszélhetünk influenzajárványról, ugyanis az elhalálozások száma még nem érte el a szakértők által előrejelzett szintet”.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter Fotó: Libertatea

A tárcavezető csütörtökön beszélt arról, hogy magas ugyan az influenzában elhalálozottak száma, ám szerinte ez nem haladta meg a „szakemberek által előrejelzett szintet”. A miniszter becslése szerint ettől a héttől kezdődően csökkenni fog az esetek száma.

„Nem jelenthetjük ki, hogy influenzajárvány van, erről soha nem volt szó. Csupán két hete haladtuk meg az előrejelzett minimális szintet, a maximumot egyszer sem értük el ebben az időszakban. Természetesen szomorú, hogy 47 ember életét vesztette, de az elvárt értékeken belül mozgunk” – magyarázta Sorina Pintea a parlamentben, ahol részt vett a megyei tanácsok közgyűlésén. Tavaly ilyenkor 25 halottja volt az influenzának az országban.

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) csütörtöki tájékoztatása szerint 47-re nőtt az influenza miatt elhunyt személyek száma az országban.

Az Agerpres hírügynökség által idézett forrás szerint a legutóbb elhunyt két személy nem volt beoltva influenza ellen. Az adatok szerint egy 53 éves Tulcea megyei férfiről és egy 35 éves Iaşi megyei asszonyról van szó. Hivatalos adatok szerint tovább emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma: az elmúlt héten számuk országszerte megközelítette a 135 ezret, ami 4,4 százalékkal magasabb az előző hetinél, és több mint 50 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatot.

A tisztiorvosi szolgálat összesítése szerint a hetedik héten a valószínűsíthető influenzás megbetegedések száma elérte az 1358-at, míg a tavalyi azonos időszakában ezek száma 97 volt. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzás esetek száma ebben a szezonban 781 volt Romániában, ezek kétharmadában a B típusú vírust mutatták ki.