Magyar filmnapokat tartanak Marosvásárhelyen

Kiss Judit 2018. február 22., 13:33

Hét nagyjátékfilmet és hét rövidfilmet láthat a közönség a 8. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon február 28. és március 4. között.

Jelenet a Kojot című filmből

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Egyesület által szervezett szemlét a Művész moziban (Arta) tartják, a filmeket román vagy angol felirattal vetítik – közölték a szervezők.

A rendezvénysorozat két kísérő eseménnyel indul: február 28-án a G. Cafféban a #Sohavégetnemérős című hangulati generációs filmet láthatják az érdeklődők, március 1-jén a K’ARTE Galériában nyílik a marosvásárhelyi származású, Franciaországban élő és alkotó Simon Emőke képzőművész Egy saját szoba című kiállítása.

A programot az elmúlt évben bemutatott nemzetközi fesztiválokon szerepelt és díjazott magyar filmekből állították össze. Az ötnapos programban, a nagyjátékfilmek mellett lesznek animációs filmek, kisjátékfilmek, kísérleti filmek és egy erdélyi tematikájú dokumentumfilm is (Tehenesek), amelynek vetítésén jelen lesznek a film alkotói is.

A vetítéssorozatot a cannes-i fesztiválon 2017-ben nagydíjra jelölt, Mundruczó Kornél rendezte Jupiter holdja című filmmel nyitják, amelyet a romániai mozipremier előtt vetítenek Marosvásárhelyen.

Műsorra tűzik Gigor Attila legújabb, Udvaros Dorottyát, László Zsoltot, Pokorny Liát, Trokán Nórát és Kurta Nikét felvonultató Kút című filmjét. Az önreflexív iróniával tálalt kút metaforája kíséri végig A nyomozóval éppen egy évtizede a magyar filmes világba berobbanó Gigor Attila erőteljes képi világú új filmjét. A Brazilok című vígjáték a vidéki Magyarország társadalmi kérdéseit ironikusan, a labdarúgást felhasználva mutatja be, míg a Kojot az emberi jellem fejlődéséről és a generációk közti kapcsolatokról szól. Török Ferenc 1945 című történelmi drámája a második világháborút követő kollektív bűntudatot ábrázolja; a film több mint húsz nemzetközi díjat gyűjtött be filmfesztiválokon.

A rövidfilmes programban a budapesti BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2017-es kiadásának a legjobb magyar filmjeit vetítik,

többek között a fesztivál nagydíját elnyert Welcome-ot és a 2017-ben Oscar díjjal kitüntetett Mindenkit. A filmnapokat március 4-én, az Oscar-díj átadásának estjén Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje vetítésével zárják, így a marosvásárhelyi közönség is együtt szurkolhat az újabb magyar Oscarnak.