Eltávolította a kolozsvári önkormányzat az udvarán elhelyezett többnyelvű táblát

Rostás Szabolcs 2018. február 22., 11:23

Még tizenöt órát sem tűrte a kolozsvári önkormányzat vezetősége a polgármesteri hivatal udvarán, egy kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblát, amelyet csütörtökön eltávolítottak a kétkerekűről. A Musai-Muszáj rendőrségi feljelentést tett.

Csütörtökön már hűlt helye a táblának Fotó: Kolozsvári Rádió

A Musai–Muszáj mozgalom aktivistái szerdán, az anyanyelv nemzetközi napján flashmob keretében vonultak Kolozsvár főteréről a polgármesteri hivatalhoz, ahol többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárral hívták fel a figyelmet az egy évvel ezelőtt meghozott ítélet hiányos végrehajtására.

Egészen pontosan arra, hogy noha egy évvel ezelőtt jogerős bírósági ítélet született a többnyelvű helységnévtáblák kötelező kihelyezéséről, a kincses város polgármesteri hivatala a 16-ból a mai napig mindössze négy helyszínen helyezte ki a feliratokat.

Szerda délutáni akciójuk keretében a kolozsvári mozgalom tagjai a polgármesteri hivatal Mócok útján működő lakosság-nyilvántartó irodájának udvarára toltak egy többnyelvű helységnévtáblával ellátott biciklit, amelyet lelakatoltak a kerékpártárolóban. Lapunk nem véletlenül kérdezte Bethlendi Andrástól az akciót követően, véleménye szerint meddig marad majd a tábla a hivatal udvarán. A mozgalom tagja szerda délután elmondta, bízik benne, hogy nem fogják eltávolítani, ő különben is nagyobb bizalommal viseltet a polgármesteri hivatal iránt, mint a lakosság többsége.

A Musai-Muszáj mozgalom tagjai szerdán délután helyezték el a táblával felszerelt kerékpárt Fotó: Bethlendi Tamás

Ehhez képest a városháza vagy a helyi rendőrség illetékesei már csütörtökön reggel eltávolították a háromnyelvű helységnévtáblát a kerékpárra szerelt rúdról és vázról. Bethlendi András szerdán még úgy nyilatkozott: „a tábla eltávolítása bármely koholt ürüggyel a szólásszabadság emberi jogának megsértését jelentené”. Bethlendi egyébként a villámcsődület idején hangsúlyozta, hogy a leparkolt kerékpár „még véletlenül sem hirdetőtábla vagy reklám, hanem a szólásszabadság jegyében a jogállamiságért véghezvitt művészeti performansz”.

A Musai-Muszáj közösségi oldalán közzétett rövid, háromnyelvű – magyar, román és német – közleményében megdöbbenésének adott hangot a „biciklis installáció megrongálása kapcsán”, melyet a szólásszabadság jogának súlyos csorbításának tekintenek. A mozgalom közölte, rongálás és lopás vádjával megtették a rendőrségi feljelentést ismeretlen elkövető ellen. Mindazonáltal készül az új tábla, amelyet hamarosan ismét elhelyeznek az „installációra”.