Lelakatolták a többnyelvűséget a Musai-Muszáj kolozsvári flashmobján

Rostás Szabolcs 2018. február 21., 18:42

Körülbelül harmincan vonultak a szerdai flashmob keretében Kolozsvár főteréről a polgármesteri hivatalhoz, ahol többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárral hívták fel a figyelmet az egy évvel ezelőtt meghozott ítélet hiányos végrehajtására.

Fotó: Bethlendi Tamás

Mintegy harmincan vettek részt szerdán délután a kolozsvári Musai–Muszáj civil akciócsoport flashmobján, amelynek keretében

a Főtéren összegyűlt érdeklődők a polgármesteri hivatal Mócok útján található lakosság-nyilvántartó irodájának udvarára toltak egy többnyelvű helységnévtáblával ellátott biciklit, amelyet lelakatoltak a kerékpártárolóban.

Bethlendi András, a mozgalom tagja rámutatott: azért gyűltek össze az anyanyelv világnapján Kolozsvár főterén, mert egy évvel a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelező bírósági ítélet meghozatala után a polgármesteri hivatal a 16-ból még mindig csak négy helyszínen helyezte ki a feliratokat.

{K1}

Bethlendi emlékeztetett: Emil Boc, a kincses város polgármestere tavaly április 7-ei sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy egy–másfél hónapon belül kiteszik a – háromnyelvű, a kincses város román, magyar és német megnevezését is tartalmazó – táblákat Kolozsvár mindegyik be- és kijáratához. A lakosság-nyilvántartó udvarán lelakatolt kerékpárral így arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az önkormányzat nem hajtotta végre a táblaperben született, fellebbezés hiányában jogerőre emelkedett ítéletet.

A Musai–Muszáj tagja hangsúlyozta: a bicikli még véletlenül sem hirdetőtábla vagy reklám, hanem a szólásszabadság jegyében a jogállamiságért véghezvitt művészeti performansz.

Fotó: Bethlendi Tamás

„Ennek eltávolítása bármely koholt ürüggyel a szólásszabadság emberi jogának megsértését jelenti” – szögezte le. A Krónika kérdésére, hogy szerinte meddig fog a közintézmény udvarán maradni a bicikli, Bethlendi azt nyilatkozta: bízik benne, hogy nem fogják eltávolítani, ő különben is nagyobb bizalommal viseltet a polgármesteri hivatal iránt, mint az emberek többsége, ennek indoklásaként többek között azt hozta fel, hogy az előzetes félelmek ellenére nem festették le az eddig kikerült többnyelvű helységnévtáblákat.

A megmozduláson a civil aktivista azt is bejelentette: szerdán elindították a táblaperről született bírósági ítélet végrehajtását célzó eljárást, azaz tájékoztatták Kolozs megye prefektusát a döntés hiányos teljesítéséről,

és arra kérték a kormány területi képviselőjét, hogy járjon el a jogállamiság megőrzése érdekében. Ugyanakkor adatigényléssel fordultak Emil Boc polgármesterhez, amelyben a helységnévtáblák hiányának okát firtatták, közlésük szerint azonban a szerdán megkapott válaszból semmit nem lehet megtudni arról, hogy az elmúlt hét hónap alatt miért nem volt előrelépés a hiányzó feliratok ügyében. Rámutattak: az elöljáró még csak említésképpen sem beszél a város fő- és mellékkijárataihoz tervezett hiányzó táblákról.

A flashmob résztvevői egyébként csendőrök és helyi rendőrök kíséretében vonultak a polgármesteri hivatalhoz,

az akció végén pedig a csendőrség arra kérte Bethlendi Andrást, hogy ha a Musai–Muszáj hasonló akciót szervez, értesítsék erről a rendvédelmi hatóságokat, majd felvették a civil aktivista adatait.

Fotó: Rostás Szabolcs

Az anyanyelv február 21-ei világnapja apropóján egyébként az RMDSZ Kolozs megyei szervezete szerdai közleményében arról számolt be: tavaly a megye 12 településén helyeztek ki kétnyelvű helységnévtáblákat, így hátravan további 17 település. Kolozs megyében 85 település szerepel abban a kormányhatározatban, amely rögzíti, hogy hol kell az adott kisebbség nyelvén is feltüntetni a települések neveit.