Terv marad a kolozsvári, jászvásári és craiovai regionális kórház?

Kőrössy Andrea 2018. február 22., 09:49

Komoly kételyei vannak Corina Creţu európai uniós biztosnak a három – Kolozsvárra, Jászvásárra és Craiovára tervezett – regionális kórház megépítésével kapcsolatban.

Az EU-s politikus aggódik a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjában is szereplő beruházás miatt, amely szerinte alaposan megkésett, holott a projekteket már 2015 júliusában engedélyezték.

Figyelembe véve az aktuális állást, nagyon kevés esély van arra, hogy a három regionális kórház építéséhez 2019-ben hozzálássanak.

Az illetékes hatóságoknak sürgősen fel kell gyorsítaniuk a megvalósíthatósági tanulmányok befejezését, illetve a tulajdonképpeni beruházás kivitelezését. Egy ilyen nagyszabású projekt mindenki számára prioritás kell hogy legyen” – szögezte le az Agerpres hírügynökség szerint az uniós biztos, miután Brüsszelben tárgyalt Viorica Dăncilă miniszterelnökkel.

Amennyiben a kórházakat nem sikerült időben felhúzni, fennáll annak a kockázata, hogy Románia elveszíti az EU-tól kapott 830 millió eurós finanszírozást. A késlekedést állítólag a leendő egészségügyi intézményeknek otthont adó területek kijelölése körüli problémák okozzák. A január végén beiktatott kabinet egyébként továbbra is három regionális kórházról beszél, holott a legújabb kormányprogramban már 8 ilyen intézmény kivitelezését vállalták, amelyeket 2023-ig megépítenének.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter mandátuma első sajtótájékoztatóján a regionális kórházak megépítését nevezte egyik prioritásának.

A tárcavezető úgy fogalmazott: „az embereknek szükségük van” a regionális kórházakra, ezért „meg kell építenünk ezeket”. Corina Creţu már 2016 végén is arra figyelmeztette az illetékeseket, hogy az ország eleshet a jelentős uniós támogatástól, amennyiben nem lát hozzá idejében a projekt gyakorlatba ültetéséhez. Viorica Dăncilă múlt héten beszélt arról, hogy az intézmények ügye „nem tart ott, ahol szerettük volna”. Állítása szerint még nem is küldték el az összes szükséges dokumentumot az EU-s illetékeseknek, amelyek ugyanakkor a kolozsvári regionális kórház számára kijelölt terület bővítését kérik. A miniszterelnök azt ígérte: utánanéznek, hogy ki okolható a csúszásért, ugyanakkor igyekeznek megoldást találni a problémára.