Tăriceanu: törvénytelenül lehallgatták a telefonomat

Balogh Levente 2018. február 21., 17:48

Telefonbeszélgetéseinek törvénytelen lehallgatására, valamint az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti jogtalan összefonódásra panaszkodott Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

„Nem csupán 2014-ben, az elnökválasztási kampány idején hallgatták le a telefonomat, hanem 2012-ben is, a választási kampány és az akkori államfő felfüggesztéséről szóló népszavazás idején is. És nem tudhatom, hogy nem hallgatnak-e le ma is. Kiderül” – mondta a politikus a meghallgatás után.

Azt is közölte, hogy a DNA közlésének kézhez vételét követően, amelyben tudatták, hogy 2014-ben négy hónapon keresztül lehallgatták, azonnal kikérte a lehallgatási jegyzőkönyveket, azonban azt a választ kapta, hogy – annak ellenére, hogy nem csupán lehallgatták, de titkokban nyomon is követték és fényképeket is készítettek róla – nincsenek jegyzőkönyvek.

Tăriceanu szerint nem kizárható, hogy a SRI által a kampány idején folytatott lehallgatások eredményeihez a DNA-n kívül más is hozzáférhetett.

Hozzátette: elfogadhatatlan ez a gyakorlat, mivel állítása szerint 2010 és 2015 között összesen mintegy 300 000 polgárt hallgattak le, ennek pedig alig egy százalékát jelentik a politikusok.

Hozzátette, 2012-ben azon ügyben hallgatták le, amelyről korábban leválasztották azt, amelyikben hamis tanúzással gyanúsították meg.

A politikus elmondta, beszélt a SRI és a DNA közötti összefonódásról is, egy demokratikus államban elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy a két intézmény titkos megállapodások alapján működött együtt egymással, kiterjesztve ezzel a hírszerzés műveleti területét a bíróságokra is.

Mint arról beszámoltunk, a házelnököt 2016-ban hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával állították bíróság elé. Tăriceanut tanúként hallgatta ki a brassói DNA két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatása ügyében, amelyben vádat emeltek Paul herceg (a román királyi család egyik el nem ismert sarja), valamint több román és izraeli üzletember ellen.

A vádhatóság azt állítja: az elkövetők jogtalanul szerezték meg a snagovi erdő egy részét és a băneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást), több mint 145 millió eurós kárt okozva az államnak. A DNA szerint a házelnök eskü alatt hazudott, amikor azt állította, hogy nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, köztük volt tanácsadójával, Tal Silbersteinnel és Dan Andronic befolyásos lapigazgatóval.

Az ügyészek szerint Tăriceanu – állításával ellentétben – tudott arról, hogy a bűnszövetkezet tagjai megvásárolták a szóban forgó telkek tulajdonjogát Paul hercegtől, sőt beszélgetett is egy másik vádlottal, Remus Truicával, a fizetendő közjegyzői illetékekről.