Az „inkompetens” munkaügyi miniszter lemondását kérték az utcára vonuló tanárok Bukarestben

Kőrössy Andrea 2018. február 21., 17:34

Mintegy százan tüntettek szerdán a munkaügyi minisztérium előtt az oktatási rendszerben tapasztalt visszásságok miatt. A szakszervezet csütörtökre újabb megmozdulást szervez.

Fotó: Agerpres/Sorin Lupsa

Az oktatási rendszer mintegy száz alkalmazottja tüntetett szerdán a munkaügyi minisztérium bukaresti székháza előtt,

a megmozdulás résztvevői évismétlőnek és inkompetensnek nevezték Lia Olguţa Vasilescu tárcavezetőt, akinek a lemondását követelték.

Simion Hăncescu, a megmozdulást szervező Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke az Europa FM-nek elmondta: sürgősen meg kell oldani bizonyos problémákat, például a gyermeknevelési és betegszabadságok ügyét, hiszen az év elejétől bevezetett adóügyi módosítások miatt rengeteg alkalmazott esik el jelentős összegektől.

A tanügyisek az egységes bérezési törvényt is kifogásolják,

Hăncescu elmondása szerint jelenleg – a január elsejei 25 százalékos bérkiegészítés után – egy kezdő pedagógus 1470 lejt keres, bére pedig 2020-ra legfeljebb a 2400 lejre fog emelkedni, ennyit keres most a helyi önkormányzatnál egy sofőr.

A FSLI ezért a 2017/153-as számú kerettörvény azonnali módosítását kéri. Hăncescu és az érdekvédelmi tömörülés további illetékeseit a munkaügyi tárca tárgyalni hívta a minisztérium épületébe.

Mircea Nicolae szakszervezeti tag a Ziua de Cluj kolozsvári hírportálnak azt nyilatkozta: a bérezési törvény valóságos káoszt eredményezett a tanügyi rendszerben. Szerinte a jogszabályt egyértelműen rosszul, „hallás után” alkalmazzák, „mindenki azt ért ki belőle, amit akar”.

Radu Jilavu, aki Temesvárról érkezett Bukarestbe, azt kifogásolta, hiába kérik évek óta, hogy a bruttó hazai termék (GDP) legalább 5 százalékát fordítsák az oktatásra. Emiatt óriási hiányosságok vannak az infrastruktúra területén, a szakszervezeti tag elmondása szerint a pedagógusok számtalanszor kerülnek megalázó állapotba. A szakszervezeti szövetség a tervek szerint csütörtökön is tüntetni fog, 10 és 14 óra között ismét a munkaügyi minisztérium elé vonulnak.

Végleges a következő tanév szerkezete

Szeptember 10-től 2019. február elsejéig tart a 2018/2019-es tanév első féléve, míg a második szemeszter február 11-én kezdődik, és június 14-én ér véget a Valentin Popa oktatási miniszter által kiadott rendelet alapján. A 168 munkanapból álló tanév téli vakációját december 22. és január 13. között tartják, majd következik a félévközi szünidő, míg a tavaszi vakációra április 20. és május 5. között kerül sor. Az elemi iskolások ugyanakkor már október 27. és november 4. között is szünidőznek. A nyolcadikosok számára 2019. június 7-én, míg a középiskolai végzős évfolyamokon május 31-én ér véget a tanév. Az Iskola másként oktatási programot október elseje és május 31-e között szervezhetik meg az iskolák egy tetszőlegesen kiválasztott héten.