Egyre több munkáltató motiválja ajándékutalvánnyal alkalmazottait

Krónika 2018. február 21., 12:34

Tízből hét romániai vállalkozás ad ajándékutalványt a munkavállalóknak különböző alkalmakra, ezáltal motiválva őket és elismerve hozzájárulásukat a vállalkozás sikeréhez – derül ki egy ajándékutalványok értékesítésével foglalkozó cég felméréséből.

2016-hoz képest 45 százalékkal nőtt tavaly azon vállalatok száma, akik március 8-a alkalmából ajándékutalványokkal lepték meg alkalmazottaikat, a munkavállalók által ajándékra szánt összegek pedig 38 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Mint az Up csoport (volt Cheque Déjeuner csoport) szakértői emlékeztetnek,

az utalványok a cégek számára pénzügyi szempontból is előnyösek, hiszen az adótörvénykönyv ezek használatát is szabályozza, és a 150 lej értéket nem meghaladó utalványok után nem kell adózniuk a vállalatoknak,

és társadalombiztosítási hozzájárulást sem kell ezek után fizetni. Emellett az ajándékutalványok összege, a fizetésalap 5 százalékáig, leírható az adóalapból, a 2018. január 1-jén életbe lépett adótörvénykönyvi módosítások nem hoztak változásokat ezek felhasználását illetően. Amennyiben pedig 150 lejt meghaladó ajándékjegyet ad a vállalkozó, a különbségre 10 százalékos nyereségadót kell fizetni

A felmérést megrendelő vállalat tájékoztatása szerint az utalványok leegyszerűsítik az ajándékozást a munkáltatók számára, nem kell válogatniuk, bevásárolniuk, csomagolniuk, raktározniuk és szétosztaniuk ezeket, a kedvezményezettek pedig legtöbbször értékelik, hogy a cég logójával megszemélyesített ajándékot kapnak a munkáltatójuktól.