Túlzsúfolt és régi a romániai otthonok zöme

Bálint Eszter 2018. február 22., 09:22

Túlzsúfolt és régi a romániai otthonok legnagyobb hányada, ám európai összevetésben nálunk a legnagyobb a saját tulajdonú lakásban élők aránya.

Fotó: Gecse Noémi

Bár Romániában van a legtöbb lakástulajdonos európai uniós viszonylatban, nálunk a legkisebb a lakások felülete, ráadásul sok közülük régi panelházakban található, amelyek korszerűsítésre, felújításra szorulnak – hangzott el a lakáshiteleket nyújtó bankok képviselőinek hétfői bukaresti konferenciáján, amelyről az Economica.net gazdasági hírportál számolt be.

Ionuţ Dumitru, a Raiffeisen Bank Románia vezető közgazdásza felszólalásában rámutatott,

a romániai lakások átlagos hasznos felülete alig 41 négyzetméter, ami még a fele sincs a 90,1 négyzetméteres uniós átlagnak.

A korukról pedig mindent elmond az a statisztikai adat, amely szerint a romániai lakások alig 18 százaléka épült a rendszerváltás, vagyis 1990 után, éppen ezért Dumitru szerint jelen pillanatban csak a rendelkezésre álló lakásállomány korszerűsítése jelenthet megoldást a lakhatási körülmények javítására. A konferencián ugyanakkor a felszólalók arra is felhívták a figyelmet:

tovább rontja a kényelmet, hogy az amúgy is kis méretű romániai lakások túlzsúfoltak, a 2016-os évre vonatkozó statisztikai adatok szerint a romániai lakosság 48,4 százaléka élt túlzsúfolt háztartásban,

miközben az uniós átlag 16,6 százalék. Az egy főre eső szobák száma városi környezetben 1,1 volt, vidéken valamivel jobb a helyzet, ott 1,7. A romániai lakások főbb problémáit a fürdőszoba és a folyó víz hiánya jelentik: a lakosság 30 százaléka él ilyen körülmények között, miközben az európai átlag 1,9 százalék. Listavezető ellenben Románia abban a tekintetben, hogy a lakosság többnyire a saját tulajdonában levő otthonban él – az itteni 96 százalékos átlaghoz képest az uniós csak 69,5 százalékos.

Ám a lakások sokkal nagyobb hányada található Romániában vidéken: míg uniós szinten városon van a lakások 71,7 százaléka, addig ez nálunk 54,8 százalék.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy akinek nincs lakása, nem szívesen igényel jelzáloghitelt az otthonteremtéshez: Romániában a legalacsonyabb a jelzáloghitelből vásárolt lakások aránya, alig 0,9 százalékos, miközben az európai átlag 40,1 százalék.