Közel húsz cég kivitelezné a háromba osztott bihari sztrádaszakaszt

Bálint Eszter 2018. február 21., 11:24

Tizenkilenc cég jelentkezett az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszának megépítésére, helyi és külföldi vállalatokat, társulásokat egyaránt találni közöttük.

Fotó: MTI

Nagy érdeklődés mutatkozott az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei aszfaltcsíkjának megépítése iránt: az immár három szakaszra kiírt versenytárgyalásra tizenkilenc cég jelentkezett. Mint ismeretes, korábban egyetlen szakaszként kezelte a Bors és Berettyószéplak közötti mintegy 60 kilométeres távot a közúti infrastruktúráért felelős országos vállalat (CNAIR), illetve elődje, az Országos Út- és Autópálya-társaság (CNADNR). Ám valamennyi korábbi próbálkozás kudarcba fulladt,

máig csak az amerikai Bechtel vállalat által a berettyószéplaki gyűjtőtónál megépített völgyhíd áll, karbantartás híján pedig az sincs túl jó állapotban.

A CNAIR most arról tájékoztatott, hogy hétfőn lejárt az elektronikus közbeszerzési rendszeren (SEAP) keresztül meghirdetett licit jelentkezési határideje. Az első, Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,35 kilométeres szakaszra – ahol a munkálatok becsült költsége 377,650 millió lej plusz áfa – öt ajánlat érkezett két vállalattól és három cégtársulástól, helyi és külföldi érdeklődők egyaránt vannak.

Miután az útügyi hatóság nyertest hirdet, a kivitelezőnek 6 hónap alatt meg kell terveznie és 18 hónap alatt le kell fektetnie az aszfaltcsíkot, és 60 hónapig garanciát is kell érte vállalnia.

A Terebes és Bihar közötti 28,55 kilométeres szakasz megépítésére hét ajánlat érkezett két vállalat és öt társulás részéről, itt a munkálatokkal járó költségeket 454,414 millió lej plusz áfára becsülik, a leendő kivitelezőnek pedig hasonló feltételeknek kell megfelelnie a munkálatok során, mint az előző szakasznál. A harmadik, Bihar és Bors közötti szakasz eközben alig 5,35 kilométeres, a 159,223 millió lej plusz áfa költségvetésű munkálatok elvégzésére heten pályáznak, négy társulás és három vállalat. A nyertesnek rövidebb idő áll majd a rendelkezésére, mint az első két szakasznál, 4 hónap alatt el kell készülnie a tervekkel, 15 hónap alatt meg kell építenie a sztrádaszakaszt, ám a jótállás ebben az esetben is 60 hónapig tart.

Mint ismeretes, Kolozs és Maros megyében is zajlanak munkálatok az észak-erdélyi autópályán, amelynek a 2004-ben megkötött szerződés értelmében már rég el kellett volna készülnie,

de máig csak a Gyalu és Aranyosgyéres közötti 52 kilométeres szakaszon lehet közlekedni. Amikor elkészül, a Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely–Brassó-nyomvonalon haladó autópálya hossza a tervek szerint 415 kilométer lesz.