A többnyelvűségért tolják a biciklit: villámcsődületet szervez szerdán a Musai-Muszáj Kolozsváron

Kőrössy Andrea 2018. február 20., 23:16

Többnyelvű helységnévtáblával felszerelt biciklit lakatol le a Musai–Muszáj civil akciócsoport a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán, hogy jelezzék: a 16-ból még mindig csak négy tábla került ki a megyeszékhely be- és kijáratainál.

Az első többnyelvű helységnévtáblát Kolozsvár Szászfenes felőli bejáratánál helyezték ki Fotó: Biró István

Különleges flashmobot szervez szerdán délután Kolozsvár főterén a valós multikulturalizmusért küzdő Musai–Muszáj civil akciócsoport, amely azt kifogásolja, hogy a polgármesteri hivatal még mindig nem helyezte ki a kincses város összes bejáratához a többnyelvű helységnévtáblákat, holott az erre kötelező bírósági ítéletet már egy éve meghozták.

A Musai–Muszáj ennek, illetve az anyanyelv február 21-ei világnapja alkalmából 17 órára a Mátyás-szoborcsoport elé hívja a város polgárait, hogy közösen figyelmeztessék az önkormányzatot: a helyzet elfogadhatatlan.

Az esemény különlegessége, hogy a szervezők egy többnyelvű helységnévtáblával felszerelt kerékpárt fognak átkísérni a Főtérről a polgármesteri hivatal udvarára, ahol a járművet lelakatolják a kerékpártárolóban.

„A kerékpár addig lesz a hivatal román és magyar anyanyelvű alkalmazottai számára is jól láthatóan közszemlére téve, amíg az összes többnyelvű helységnévtábla a helyére nem kerül” – tájékoztattak közleményükben az akciócsoport tagjai, akik szerint az önkormányzat szándékosan húzza az időt. Az önkormányzat egyébként a 16-ból egyelőre négy helyszínen helyezte ki a táblákat.

Emil Boc polgármester ezzel szemben nem látja tragikusnak a helyzetet, szerinte mindez csak „egy aprócska vihar egy pohár vízben”.

Az elöljáró a Realitatea FM rádiónak nyilatkozva azzal védekezett, hogy Kolozsvár forgalmasabb – „a leginkább szem előtt levő” – be- és kijáratainál felszerelték a többnyelvű táblákat.

Az elöljáró a repülőtér, a Torda, a Kisbács és a Szászefenes – amely szerinte az ország legforgalmasabb útszakasza – felé vezető kijáratot is megemlítette. „Még meg kell oldanunk bizonyos problémákat, itt főleg a Kajántó és a Györgyfalva felé vezető szakaszra gondolok. Technikai akadályokról van szó, amelyek orvoslása már folyamatban van, hamarosan a többi helyszínre is kikerülnek a táblák” – magyarázta Boc.

A témával kapcsolatban megjegyezte: „a város hagyományaival és közösségével szembeni tisztelet jeléül” pénteken,

Mátyás király születésének évfordulóján a Mátyás-szoborcsoport különleges díszkivilágítást kap.

Erre egyébként az immár 26. alkalommal megszervezett Kolozsvári Mátyás Napok keretében kerül sor.

A Kolozs megyei törvényszék tavaly februárban hozott alapfokú ítéletében kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére. Mivel az Emil Boc vezette intézmény nem fellebbezett, a döntés jogerőre emelkedett. A polgármester erről sajtótájékoztatón számolt be, amelyen azt is elmondta: nemcsak a törvényszék által kötelezett román és magyar, hanem a város német megnevezését is kiírják.

Mintegy kompromisszumos megoldásként ugyanakkor a többnyelvű feliratokhoz latin szöveget tartalmazó táblát csatoltak, amely arra utal, hogy a mai Románia területén Kolozsvár volt az első város, amelyet a rómaiak, azaz Hadrianus császár municípiumi rangra emelt. A város polgármesteri hivatalát a Minority Rights egyesület perelte be, és 370 kolozsvári polgár is csatlakozott a perhez.