Parlamenti bizottság vizsgálja a kormányőrség vezetőjét

Balogh Levente 2018. február 20., 18:35

Vizsgálóbizottságot hozott létre a parlament kedden a kormányőrség (SPP) parancsnoka, Lucian Pahonţu által állítólag elkövetett visszaélések felderítésére.

Korodi Attila: nem árt, ha a nem igazán átlátható intézményeket is átvilágítják Fotó: Sándor Csilla

A kormánypártok támogatták az indítványt, az ellenzék viszont elzárkózott a 15 tagú testület magalakításától.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ugyanakkor közölte: a szövetség támogatja a bizottság létrehozását, mivel nem árt, ha a nem igazán átlátható intézményeket is átvilágítják.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a működési szabályzat módosításával erősíteni kell a parlament ellenőrző szerepét. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Raluca Turcan közölte: pártja alkotmánybíróságon támadja meg a törvényt, amiért az parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) hatáskörébe tartozó intézményt.

Mint arról beszámoltunk, a kormányőrség parancsnokát Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vádolta meg azzal, hogy beavatkozott a politikába. Dragnea azt állítja, hogy Pahonţu arra használta a beosztottait, hogy azok információkat gyűjtsenek a kormány tagjairól, majd továbbította azokat az ügyészségekre vagy a bíróságokra. Dragnea elmondta, ő maga már mandátuma kezdetétől lemondott a kormányőrség szolgálatairól, mivel nem bízik meg annak vezetőjében.

„Nem bízom az intézmény vezetőjében, Pahonţu úrban, mivel sok éve ismerem, és túllépi a hatáskörét, évek óta arra használja az intézmény munkatársait, hogy információt gyűjtsenek, és megpróbálta befolyásolni a kormánytagokat, a pártok vezetőit ilyen vagy olyan irányban, és néha sikerült is neki.

Eközben a miniszterek többsége, akikkel a közelmúltban beszéltem, már vicces helyzetbe került. Mindegyikük tudta, hogy a kormányőröknek be kell számolniuk Pahonţunak arról, merre jártak, mit csináltak. Ez számomra nem tűnik viccesnek. Nagyon súlyos.

Az egyik miniszterelnök-helyettes egyértelműen kimondta. (...) Hol írja egy kormányőr szakmai kötelezettségei között, hogy politikai ügyekbe kell beavatkoznia, a pártok belügyeibe, befolyásolnia kell a kormány tagjait?" – tette fel a kérdést Dragnea.

A politikus azt állította, arról is tudomása van, hogy a kormányőrség vezetője az elmúlt években folyamatosan ügyészeknek és bíráknak adta át a megszerzett információkat. Azt is állította, hogy Pahonţu közreműködésével készültek őt elmozdítani a párt éléről. Dragnea vádjai nyomán a Dăncilă-kormány is lemondott a kormányőrség biztosította védelemről. 

Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy kedden a kormánypárti honatyák leszavazták azt a javaslatot, amely szerint Dragneát meg kellett volna hallgatnia a képviselőház védelmi bizottságának.