Leghamarabb két év múlva kezdik el a fekete-tengeri földgáz kitermelését

MTI 2018. február 20., 16:19

Az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom várhatóan 2020–2021-ben kezdi el kitermelni a fekete-tengeri földgázt, és évente 6 milliárd köbméter gáz felszínre hozását tervezik a Neptun talapzatból.

Fotó: Facebook/OMV Petrom

Egy bukaresti energiaügyi konferencián a vezérigazgató az Agerpres hírügynökség szerint elmondta: az amerikai vállalatnak 2018 novemberében kellene jeleznie, hogy a projekt a következő szakaszába lép. Hozzátette, a kitermelés tervezett mennyisége, az évi 6 milliárd köbméter gáz több mint a felét teszi ki a romániai éves 10–11 milliárd köbméteres gázfogyasztásnak.

A két vállalat sikeresen zárta a második próbafúrást, 2008 óta eddig 1,5 milliárd eurót költöttek a projektre. Az első becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség lehet a Fekete-tenger alatti gázmezőben.

Romániában évente 11 milliárd köbméter gázt termelnek ki. Az elmúlt években több gázlelőhelyet találtak a Fekete-tenger alatt, Sorin Gal becslése szerint – ha valamennyi kitermelése elkezdődik – akkor 2025-ig Románia 18-20 milliárd köbméterre növelheti földgázkitermelését.

A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

{K1}