Jogerős: csődbe ment, így visszalép a bajnokságból a Marosvásárhelyi ASA labdarúgócsapata

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 20., 13:34

Újabb erdélyi labdarúgócsapattól búcsúzik a másodosztályos bajnokság: a Szatmárnémeti Olimpia után a Marosvásárhelyi ASA is visszalépésre kényszerül, mert a táblabíróság jogerősen kimondta a klub csődjét.

Fotó: Facebook/ASA Tirgu Mures Oficial

A területi ítélőtábla hétfőn kihirdetett döntésével elutasította a felszámolás elhalasztásának érdekében benyújtott fellebbezést, és ezzel gyakorlatilag megpecsételte a pénz nélkül maradt egyesület sorsát.

Természetesen ez azt jelenti, hogy az ASA csődbe ment. A Román Labdarúgó-szövetséget értesítettük, hamarosan kizárnak minket. Még vannak játékosok és edzők a klubnál, ám ők mostantól automatikusan szabadon igazolhatóvá válnak”

– közölte a Krónikával Claudiu Balogh, a törvényszék által korábban kirendelt csődbiztos. A felszámolással megbízott RTZ&Partners vállalat besztercei fiókjának képviselője érdeklődésünkre azt is leszögezte: a klubot azért nem tudták megmenteni a csődtől, mert hiányzott hozzá a „pénzalap”.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy a szezon rajtjakor még az élvonalba való visszajutást célzó gárda átszervezési tervét a megyei prefektus lehetetlenítette el, amikor megtámadta a városi tanács sportfinanszírozási határozatait. A csődöt alapfokon október 15-én mondta ki a törvényszék, ám a végrehajtást sikerült elhalasztatniuk a bajnoki szereplés folyatása érdekében.

A téli szünetet még 31 ponttal, a nyolcadik helyen állva kezdték meg, ám mostanra már teljesen szétesett a csapat, és visszalépésük már csak napok kérdése volt.

Mivel az idény felét már lejátszották, ezért eddigi eredményeiket nem törlik, hanem a hétvégén 18 csapattal folytatódó Liga 2-es bajnokság hátralévő összecsapásait játék nélkül írják 3-0-ás eredménnyel az ellenfelek javára.

A marosvásárhelyi focicsapat 2013 óta viselte a helyi labdarúgás leghíresebb együttesének nevét, ám a rövidítés nem az eredeti katonai sportklub (Asociaţia Sportivă a Armatei) elnevezéséből ered, hanem az újonnan létrehozott Asociația Sportivă Ardealul (Erdély Sportegyesület) nevének rövidítése. A most csődbe ment klub „őse” a 2004-ben alapított Trans-Sil, illetve az FCM. A csapat 2015-ben közel állt ahhoz, hogy élvonalbeli újoncként Románia bajnokává váljon (ez még a „nagy” ASA-nak sem sikerült), ám végül az ezüstéremmel kellett beérnie. A Román Szuperkupát viszont megnyerte a vásárhelyi focicsapat, amely most eltűnik a romániai labdarúgás „süllyesztőjében”.

{K1}